|

Aşk-ı Nebi Vatikan'a misafir

Uluslararası Kültür Sanat Derneği'nin Vatikan'da açacağı “Aşk-ı Nebi Sanat Olunca” başlıklı sergi, Türkiye dışında gerçekleştirilen ilk hilye sergisi

00:00 - 29/09/2011 Perşembe
Güncelleme: 21:32 - 28/09/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Aşk-ı Nebi Vatikan'a misafir
Aşk-ı Nebi Vatikan'a misafir

Vatikan önümüzdeki ay sıradışı bir sergiye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Uluslararası Kültür Sanat Derneği'nin (UKSD) T.C. Vatikan Büyükelçiliği işbirliğiyle düzenlediği Türk sanatından klasik ve çağdaş hilye-i şerif ve tespih örneklerini bir araya getiren “Aşk-ı Nebi Sanat Olunca” sergisi, 1 Ekim'de Vatikan'da açılacak. 19 Ekim'e dek sürecek olan sergi kapsamında klasik eserlerle beraber çağdaş hat sanatımızın özgün örnekleri de sergilenecek. Beşi Osmanlı dönemine ait olmak üzere bazıları büyük boyutlarda 30 adet hilye ile yine bazıları Osmanlı döneminden kalma 100'e yakın tespih Vatikan'da sanatseverin beğenisine sunulacak.

MUSTAFA İZZET'İN İKİ HİLYESİ

17. yüzyılda İstanbul'da doğan hilye sanatı, bilindiği gibi Hz. Peygamber'in fiziksel ve kişisel özelliklerini konu alan yazı örneklerinden oluşuyor. Klasik hüsn-ü hat sanatında popüler bir form olarak kabul gören hilyelerin günümüzdeki özgün örnekleri de geleneksel soyutlamacı Türk sanat anlayışının modern dönemdeki yansımalarını göstermesi bakımından dikkat çekici özelliğe sahip. UKSD'nin düzenlediği hilye-i şerif ve tespih sergisi ise birçok bakımdan ilk olması yönüyle önemli bir sergi. Aşk-ı Nebi Sanat Olunca, Türkiye dışında gerçekleşen ilk hilye sergisi olma özelliği taşıyor. Ayrıca bu sergide, büyük hattat kazasker Mustafa İzzet Efendi'den iki adet hilye-i şerif ilk defa sergilenecek. Sergide, İBB Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü'nden klasik hilyeler ile Mehmet Çebi koleksiyonundan çağdaş hilyeler de yer alacak. Hilye-i şerif tasarımlarının büyük çoğunluğu kompozisyon bakımından klasik çizgiden farklı, çağdaş yorumlar olduğu için, "Sabancı hat koleksiyonu” sergisinden sonra ilk kez çağdaş Türk hat sanatının özgün örnekleri Avrupalı izleyicilerle buluşacak. Klasik Osmanlı tespih örneklerinin yanı sıra, tasarım ve malzeme bakımından klasik çizgiden farklı modern tespih yorumları da serginin önemli bir başka özelliği. Sergi, Roma'da Rönesans tarzında yapılan ilk saray olan Cancelleria'da gerçekleşecek.


13 yıl önce