|

At arabasını "küçülterek" yaşatıyor

Isparta'nın Yalvaç ilçesinde yaşayan 75 yaşındaki Yaşar Küçüker, unutulmaya yüz tutmuş zanaatler arasında yer alan at arabacılığı mesleğini, at arabalarının minyatürlerini yaparak yaşatmaya çalışıyor.

Aa
00:00 - 12/04/2014 Cumartesi
Güncelleme: 16:00 - 12/04/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
At arabasını "küçülterek" yaşatıyor
At arabasını "küçülterek" yaşatıyor

Türkiye'deki sayılı at arabası imalatçılarından Yaşar Küçüker, modern hayatta kullanımı iyice azalan at arabalarını Isparta'daki atölyesinde minyatür hale getirerek, hediyelik eşya ve dekoratif araç olarak kullanılmasını sağlıyor.

At arabası ustası Küçüker, yaptığı açıklamada, mesleğe 15 yaşındayken Akşehir'de çırak olarak başladığını anlattı. 15 sene öncesine kadar büyük at arabaları yaptığını ve tamir ettiğini belirten Küçüker, motorlu araçların çoğalmasıyla artık at arabalarının kullanılmadığına değindi.

Mesleğini yaşatmak için at arabalarının minyatürlerini yaparak otellere, evlere hediyelik ve dekoratif eşya olarak satmaya başladığını belirten Yaşar Küçüker, şunları söyledi:

"Burada 45-50 sene evvel taksi yoktu. At arabasıyla gelin getirirlerdi, asker getirirlerdi. Bu işi devam ettirdim. Şimdi at arabası bitti, eşek arabası bitti, herkes motorlu vasıtaya binmeye başladı. Ben de bu işe başladım. Tarihi bir meslek olduğu için bunları devam ettiriyorum. Vitrin için yapıyorum. Alanlar süs için alıyor, tarihi olduğu için alıyor, vitrine koyuyor."

Ayda üç minyatür at arabası yapabiliyor

Küçüker, 60 yıldır sürdürdüğü mesleği yapabilecek çırak bulamadığını ve birkaç sene sonra kendisinin de işi bırakacağını kaydetti. "Yaşlandım artık" diyen Küçüker, "Bu işi 3-5 sene daha yapacağım, sonra bırakacağım. Yaşlandım artık. Bitik meslek olduğu için çırak yapmıyor bunları, kimse yapmıyor artık. Sona geldi" diye konuştu.

Ayda ortalama 3 minyatür at arabası yapabildiğini ifade eden Küçüker, boyama işi dışında minyatür arabaların herşeyini kendisinin üstlendiğini belirtti. At arabası dışında araba tekerleğinden park oturakları yaptığını da ifade eden Küçüker, arabaların fiyatının 150-450 lira arasında değişen fiyatlara sattığını kaydetti.

10 yıl önce