|

Atık camların sanat yolculuğu

Muğla'nın Bodrum ilçesinde bir cam ustası tarafından atık camlardan yapılan anahtarlık, küpe, kolye gibi ürünler, turistler tarafından satın alınan vazgeçilmez hediyelik eşyalar arasında yer alıyor. İşi bittiğinde çöpe atılan cam soda, kola ve su şişeleri, usta ellerde ateşle buluşturularak sanat eserine dönüştürülüyor.

Aa
00:00 - 2/07/2014 Çarşamba
Güncelleme: 11:10 - 2/07/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Atık camların sanat yolculuğu
Atık camların sanat yolculuğu

İlçede etrafa atılan boş soda, kola, ayran ve alkol şişelerini toplayıp Bodrum Kalesi girişindeki standına getiren İsmail Şenol, atık camları parçalara ayırıyor.

Yaklaşık 20 yıldır ateşle atık camları buluşturup insanı kem gözlerden koruduğuna inanılan nazar boncuklarına dönüştüren Şenol, ortaya çıkardığı ürünleri 5 liradan satışa sunuyor.

Şenol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tatil döneminde İngiltere, İtalya, Rusya, Almanya gibi ülkelerden Bodrum'a gelen turistlerin bir hatıra götürmek istediklerini söyledi.

Bu kapsamda ilçedeki esnafın yerli ve yabancı turistler için yeni ürünler ortaya çıkardığını ifade eden Şenol, "Önceleri imalathanem vardı. Atölyede gece gündüz çalışıp rengarenk boncuklar ortaya çıkarıyorduk. Çin malları piyasaya girdikten sonra atölyeyi kapatmak zorunda kaldım. Sonrasında da kale önünde üretip satış yapmaya başladım" dedi.

Normalde nazar boncuklarının özel bir camla yapıldığını belirten Şenol, "Ben nazar boncuklarını atık camlardan yapıyorum. Etrafa atılmış soda, kola, alkol şişelerini toplayıp parçalara ayırıyorum. Sonrasında bu camları 600 ila bin derecede oksijen gazıyla eriterek bal kıvamına getiriyorum. Özel gözlükler takarak kor cama balık, damla küpe, ve anahtarlık şekillerini veriyorum" diye konuştu.

Çalışması sırasında yerli ve yabancı turistler tarafından da ilgiyle izlendiğini dile getiren Şenol, "Süs eşyalarının atıkların değerlendirilmesiyle yapılması turistlerin daha çok ilgisini çekiyor. Hatta bazen bazıları nasıl yapıldığını merak ediyor ve öğrenmek istiyor. Ben de heveslerini alması için nasıl yapıldığını tarif ediyorum. Sonrasında birlikte bir ürün ortaya çıkarıyoruz" şeklinde konuştu.

10 yıl önce