|

Avrupa'ya demir atanlar

Kendilerini hem Fransız, hem Türk olarak adlandıran ve Fransa'da yaşayan Türklerin hayatı, Dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Ahmet Sel'in FKM'de açtığıı 'Demir Atanlar' fotoğraf sergisi ile kamuoyunun gündemine geliyor.

Şamil Kucur
00:00 - 4/03/2010 Perşembe
Güncelleme: 23:03 - 3/03/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Avrupa'ya demir  atanlar
Avrupa'ya demir atanlar

İstanbul Fransız Kültür Merkezi (FKM), Dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Ahmet Sel'in Fransa'daki Türk göçmenlerin bir portresini çizen 'Demir Atanlar' fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. Kırk yıldır Avrupa'da yaşayan ve kendilerini Fransız ve Türk olarak adlandıran Avruplı Türklerin hayatı Ahmet Sel'in fotoğrafları ile Türk kamuoyunda tekrar gündeme geliyor.

Avrupa'da yaşayan Türklerin hayatlarına ayna olma ve Avrupalı Türkler olarak adlandırılan Türklerin yaşantılarını Türk kamuoyuna tanıtma ve hatırlatan sergi, Avrupa'da yaşayan yaklaşık 5 milyon Türk'ün de 40 yıllık serüvenini anlatması açaısından önem kazanıyor. Fransa'da faaliyet gösteren Elele Derneği ve Ulusal Göçler Tarihi Kurumu'nun işbirliğiyle gerçekleşen sergi Fransa'da Türkiye Mevsimi çerçevesinde yer aldı.

ONLAR HEM FRANSIZ, HEM TÜRK

Sergi sadece Fransa'da yaşayan Türk göçmenlerinin hayatlarından kesitleri anlatmakla kalmıyor, Avrupa'nın diğer ülkelerinde yaşayan Türk göçmenlerinin geçici işçi niyetiyle başlayıp da, Avrupalı Türkler kavramına kadar uzanan serüveni fotoğrafik olarak anlatıyor. Fransa'ya 70'li yıllarda gittiler. Bazıları yasal yollardan, bazıları da sahte turist veya kaçak olarak. Yeni ve daha iyi bir yaşam için boydan boya Avrupa'yı aştılar. Biraz para biriktirelim, döneriz, dediler. Eninde sonunda bir ev, bir traktör, bir otomobil parası. Sonra yine memleket toprağı. Ama iş o kadar kolay değildi. Ne göçmenler, ne de onları ağırlayan ülke için. Yıllar geçti, göçmenler gönüllü sürgüne alıştılar. Aile kurdular, çocukları büyüdü, yeni işlere girdiler, işten çıkarıldılar.

Ne göçmenler, ne de onları ağırlayan ülke için. Yıllar geçti, göçmenler gönüllü sürgüne alıştılar. Aile kurdular, çocukları büyüdü, yeni işlere girdiler, işten çıkarıldılar.

Onların çocukları, bu beklenmedik serüveni Fransa'da sürdürüyorlar. Kendilerini hem Fransız hem Türk hissediyorlar. Ana babalarının dilini zorlanarak konuşanlar da var, eşlerini yalnızca memleketteki köylerinden seçenler de. Ama hepsinin de ortak noktası, ilk göçenlerin hayatını yaşamak istemiyorlar. Yeni kuşak, kamu alanında, toplumun içinde ve her kesiminde yerini almak için mücadele veriyor.

ÇORUMLU SEVDA, FRANSA CUMHURBAŞKANLIĞI MUHAFIZI

Ahmet Sel'in Fransa'ya demir atanları arasında, Çorumlu bir işçi ailenin kızı olan Sevda Top Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki Muhafız taburunda astsubay olarak görev yapıyor. Sevda Top, kendini hem Fransız hem Türk olarak kabul ediyor. 2003 yılında Siirt'ten gelip Paris'e yerleşen Yılmaz Karaman (25) bir Türk lokantasında çalışırken rap söylemeye başladı. Büyük bir başarı yakalayan Karaman ile gazeteciler ve televizyoncular röportaj yapmak için sıraya giriyorlar. Kırşehirli olan İmdat Aydın (58) Fransa'ya 1983'te Almanya ve Hollanda üzerinden geçerek geldi. Birçok işten sonra bugün varlıklı bir işadamı olan İmdat Aydın oğullarını memleketten getirttiği kızlarla evlendirdi. İmdat Aydın eşi, oğulları ve gelinleri ile birlikte altı daireli villa tipi büyük bir evde oturuyor. Taksim FKM'deki 'Demir Atanlar' sergisi 8 Mart'a kadar gezilebilecek.



14 yıl önce