|

Bakır işlemesine dünya ilgi gösteriyor

Gaziantep'te 10 yaşında başladığı bakır işleme sanatını 65 yıldır sürdüren Çelik, ilerleyen yaşına rağmen mesleğini bırakmadı.

Aa
00:00 - 4/04/2014 Cuma
Güncelleme: 12:38 - 4/04/2014 Cuma
Yeni Şafak
Bakır işlemesine dünya ilgi gösteriyor
Bakır işlemesine dünya ilgi gösteriyor

Tarih boyunca insanoğlunun en fazla tercih ettiği madenlerden biri olan ve bir döneme de adını veren bakır, şimdilerde daha çok işleme yoluyla süs eşyası olarak kullanılıyor.

Selçuklu ve Osmanlı döneminde ivme kazanan bakır işlemeciliği, gelişen teknolojiyle yeni ürünlerin ortaya çıkmasına rağmen birçok yerde sürdürülmeye çalışılıyor.

Bakırcı ustası 75 yaşındaki Mithat Çelik de mesleğini yaşatmaya çalışan sanatkarlardan biri. Ömrünün büyük bölümü bu mesleğe adayan Çelik, ilerleyen yaşına rağmen küçük atölyesinde bakır işlemeye devam ediyor.

Çelik, yaptığı açıklamada, ömrünün 65 yılını verdiği mesleği, geçmişten günümüze taşıma gayreti içinde olduğunu söyledi.

Bakırcılığın 1973 yıllarında popüler meslek olduğunu ifade eden Çelik, "Ben bu işe 10 yaşında çırak olarak başladım. Tabi o dönemlerde çok ilgi görüyordu. Şimdilerde ise bu meslek daha çok turistik ve hediyelik eşya üretimine dönüştü. İnsanlar artık sadece süs eşyası olarak alıyorlar. Ömrümün hemen hemen hepsini verdiğim bakırcılık mesleğinin, eskisi gibi olmasını çok arzu ederdim" dedi.

Baba yadigarı mesleği yaşatmak

Çelik, 5 çocuğunun da bakırcılık mesleğini sürdürmesini istediğini ancak sadece birinin bu işe başladığını söyledi.

Çelik'in oğlu Ejder Çelik de baba yadigarı bakır işleme sanatını yaşatmak istediğini ifade etti.

Bakır işlemeyi sevdiğini dile getiren Çelik, "Küçük yaşlarda babamla başladığım bu mesleği devam ettirmek istiyorum" diye konuştu.

Dünyanın her yerinden ilgi var

Gaziantep Bakırcılar Odası Başkanı Celal Açık ise bakırcılığın insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyledi.

Kentin, bakır işlemeciliği açısından farklı bir konumda olduğunu belirten Açık, "Şehrimizdeki bakırcılığın en önemli özelliği tek parça halinde işlenmesidir" dedi.

Türkiye'de artık rağbet görmeyen bakır işlemeciliğinin, dünyanın dört bir yanında ilgiyle takip edildiğini vurgulayan Açık, şöyle konuştu:

"Bu meslekte son nesillerimizi yaşıyoruz. Bakırcılık zanaati dünyanın her yerinde var ancak bakır işlemeciliği hiçbir yerde yok. Zaten coğrafi patenti de bizde. Bu mesleğin sürdürülebilmesi için yeni nesilleri yetiştirmemiz gerekiyor."

Daha önce ABD'de eğitim verdiğini dile getiren Açık, şimdi de Japonya'nın başkenti Tokyo'ya davet edildiğini sözlerini ekledi.

10 yıl önce