|

Beste yaparken melankoliğim

Aşk ve melankoli dolu şarkılarıyla büyüleyen Katie Melua, 21. İstanbul Caz Festivali''nin konuğu oluyor. Melua, melankolik tarafının kendi müziğini yaparken ortaya çıktığını söylüyor

Harun Karaburç
00:00 - 9/07/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:45 - 8/07/2014 Salı
Yeni Şafak
Beste yaparken melankoliğim
Beste yaparken melankoliğim

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 21.''si düzenlenen İstanbul Caz Festivali, ipek sesli müzisyen Katie Melua''yı ağırlıyor. Henüz 19 yaşındayken İngiltere listelerinde ilk ona giren, iki albüme imza atan, besteci ve söz yazarı Katie Melua, yarın akşam 21.30''da Matraş sponsorluğunda Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi''nde olacak. ''The Closest Thing to Crazy'' ve ''Nine Million Bicycles'' gibi hit balladların sahibi Melua, aşk ve melankoli dolu şarkılarını İstanbullu müzikseverler için ilk kez seslendirecek. Gerçek hayatta çok pozitif biri olduğunu söyleyen Melua, ''Derinlere gömülü olan melankolik tarafım yalnızca kendi müziğimi yaparken ortaya çıkıyor'' diyor. Melua, ilginç rekor denemeleriyle de adından söz ettiren bir müzisyen. 2006 yılında suyun 303 metre altında verdiği konserle Guinness Rekorlar Kitabı''na adını yazdıran Melua''nın yeni bir rekor denemesi yok ama ''Önerilere kesinlikle açığım!'' diyor.

İnsanlar aşk ve melankoli dolu şarkılarınızı çok seviyorlar. Gerçek hayatta da melankolik misiniz?

Esasında çok optimist ve pozitif bir insanımdır. Dolayısıyla sanıyorum ki derinlere gömülü olan bu melankolik tarafım yalnızca kendi müziğimi yaparken ortaya çıkıyor.

Aşık olduğunuzda çok daha dokunaklı şarkılar yaptığınıza inanıyor musunuz?

Güzel şarkılar ve onların yazılması konusunda çok takıntılıyım. Aynı zamanda inanıyorum ki yeterince iyi bir şekilde çalışır ve gerçekten iyi bir şarkı yazarıysanız hayattaki durumunuzun ne olduğunun bir önemi yok. Tabii ki ilham verebilir ve sizi besleyebilir ama şarkıların kalitesi ile etkisi, kalbinizin kırılması ya da aşık olmanıza göre değişmemeli.

BLUES''U SEVİYORUM
Sizi en çok etkileyen müzik tarzı ve müzisyen hangisi?

Bir seçim yapmam gerekse blues''u sevdiğimi söylerdim ama kendimi müziğimi belirli bir kategoriye dahil etmekten ya da onu kesin bir müzik türü altında adlandırmaktan hoşlanmıyorum. Beni etkileyen şarkıcılar ise: Freddie Mercury''den Paul Simon''a kadar olan herkes, Leonard Cohen ve Eva Cassidy…

Gürcü müziğinden kaçamıyorum
Gürcü Halk Müziği, müzik kariyerinizi nasıl etkiliyor?

Geleneksel Gürcü müziğinden kesinlikle kaçamıyorum. Her gün aklımın bir köşesinde beni takip ediyor ve kendi anadilimde söylemesem de bu köklerim alttan alta yaptığım işlerin hepsini etkiliyor.

Altıncı stüdyo albümünüz Ketevan''ın genel konsepti hakkında biraz bahsedebilir misiniz?

Ketevan''ın yaratımı sırasında etkilendiğim şey kendi ve hayal ettiğim gizemli geçmişimdi. Deniz kıyısında büyüdüğüm için de okyanus bu albümümdeki en büyük tema olarak dikkat çekiyor.

İlk albümden bu yana müzikal yolculuğunuzu nasıl değerlendiriyorsunuz?

İlk albümümden bu yana çok zaman geçti ve harika grubumla birlikte hala müzik yapıp yola devam etmem istendiği için kendimi gerçekten kutsanmış hissediyorum. Tabii ki pek çok inişli çıkışlı zaman da yaşadım ama bütün bu deneyimlerden sürekli yeni bir şeyler öğrenmeye devam ediyorum.

Ketevan albümüyle gurur duyuyorum
Türkiye''de de çok fazla hayranınız var, onlar için nasıl şarkılar hazırladınız?

Şu ana kadar yayımlanmış olan altı albümümün tamamından şarkılar söyleyeceğim. Geçen sene çıkan ve Gürcü ismimle aynı adı taşıyan son albümüm Ketevan''dan parçaları da hayranlarımla paylaşacağım. Bu albümümle gerçekten çok gurur duyuyorum. Benim için şarkı seçebileceğim tam altı albümümün bulunuyor olması bile başlı başına heyecan verici. Zira şarkıların esas anlatmak istediği şeyi yakalayabilmeyi çok seviyorum ve bu bazen çok uzun yıllar gerektiriyor.


10 yıl önce