|

Beyazıt Kitap Fuarı açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliğiyle düzenlenen 33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, törenle açıldı. Ramazan boyunca Beyazıt Meydanı'nda vatandaşlarla buluşacak fuara 180 yayınevi katılıyor. Kültür, sanat ve edebiyat alanında birçok yazar ve sanatkar, Beyazıt Ramazan Sohbetleri kürsüsünde dinleyicilerle buluşacak.

AA / Yenisafak.com.tr
00:00 - 28/06/2014 Saturday
Güncelleme: 11:26 - 28/06/2014 Saturday
Yeni Şafak
Beyazıt Kitap Fuarı açıldı
Beyazıt Kitap Fuarı açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliğiyle düzenlenen 33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, törenle açıldı.

Beyazıt Meydanı'ndaki fuarın açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, İstanbul'un, ilmin, sanatın, edebiyat ve kültürün harmanlandığı eşsiz bir kent olduğunu söyledi. İstanbul'a yapılan yatırımların da son 10 yılda arttığını belirten Özafşar, İstanbul'un dünyanın başkenti olacağından şüphesi olmadığını vurguladı.

Fuarın tarihçesinden bahseden Özafşar, 33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'nın vatandaşlar ile yazarlar ve yayınevlerini buluşturduğunu anlattı. Özafşar, İslam dininde ilim öğrenme ve kitap okumanın önemine işaret ederek, şöyle konuştu: "Ülkemizde de Londra ve Washington'ı sonda bırakan büyük bir dünya kütüphanesinin gerçekleşmesini talep ediyoruz. Bu fuarımızı da uluslararası kültür ve kitap fuarı olarak gerçekleştirdiğimizde geleceğe daha umutlu bakabiliriz. Fuarın herkese hayırlı olmasını diliyorum. İstanbul, dünyanın önde gelen kentlerinden biri. Gelecekte de Türkiye inşallah parmakla gösterilen ilk 10 ülke arasına girecektir. Ancak bilim ve ilim alanında da ilk 10 ülke arasına girmemiz önem teşkil ediyor."

Takdir edilesi gelenek

İBB Başkanvekili Ahmet Selamet, çeyrek asrı deviren fuara her geçen gün ilginin arttığını vurgulayarak, 150'den fazla yayınevinin kitaplarının sergileneceğini ve kitapseverlerin uygun fiyatlardaki kitap satışlarından mutlu olacağını dile getirdi. "Ramazan güzelliklerin yaşandığı bir ay. Bu ruhla âdeta her yıl yenileniyoruz. Yanı sıra daha çok okumak ve öğrenmek önem kazanıyor. Türkiye Diyanet Vakfı'nın 1983 yılından bu yana kesintisiz olarak bu geleneği sürdürmesi takdir edilesidir." diyen Selamet, kitabı tarihî mekânlarda okuyucusuna sunmanın son derece önemli olduğunu ve fuarın yeni yayınları izlemek açısından da kayda değer bir hizmet sunduğunu ifade etti. Beyazıt'ın Ramazan boyunca âdeta bir kültür merkezine dönüştüğünü söyleyen Başkanvekili Ahmet Selamet, fuarın bereketli, Ramazan'ın ise birlik ve beraberliğimize vesile olmasını diledi.


Türkiye artık kitap okunan bir ülke

Törende konuşan Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün ise Türkiye'nin hâlâ düşünülenin aksine okuyan bir topluma dönüştüğünü vurgulayarak "Türkiye geçtiğimiz yıl beş yüz milyonun üzerinde kitap yayımladı ve iki buçuk milyon ciro ile de dünyada on üçüncü sıraya yükseldi. Bu rakamlar da gösteriyor ki artık Türkiye kitap okunan bir ülkedir" diye konuştu.

İlk kez 1983'te "Dini Yayınlar Kitap Fuarı" olarak başlayan organizasyonun adı, 1996'da "Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı" olarak değiştirildi.

Ramazan boyunca Beyazıt Meydanı'nda vatandaşlarla buluşacak fuar çadırında, 173 stantta 180 yayınevi yer alacak. Edebiyat, tarih, kültür, felsefe ve din alanında yaklaşık 50 bin kitabın kitapseverlerle buluşacağı fuar alanı olarak tasarlanan 2 dev çadır ve Beyazıt Camisi yanındaki açık hava stantları, kitap dostlarının esere ulaşabilmek için rahatça gezebilme ve alışveriş yapabilmelerine imkan tanıyor. Fuarda; Kültür Bakanlığı Yayınları, İBB Kültür AŞ Yayınları, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları ile İSAM Yayınları gibi birçok yayınevinden çıkan kitaplar yer alacak.

İmza etkinliklerinin gerçekleştirileceği fuar süresince, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin katkılarıyla organize edilen Beyazıt Ramazan Sohbetleri, Beyazıt Devlet Kütüphanesi Konferans Salonu'nda ziyaretçilere her gün sohbet dinleme imkanı sağlayacak.

Kültür, sanat ve edebiyat alanında birçok yazar ve sanatkar, Beyazıt Ramazan Sohbetleri kürsüsünde dinleyicilerle buluşacak

10 years ago