|

'Bilal-i Habeşi'nin Eyüp Sultan turu

Eyüp Belediyesi'nin, 'Onbir Ayın Sultanı Ramazan' ayına özel hazırladığı programlarda her gün binlerce kişi buluşuyor. İftarı, Eyyüb El Ensari Hazretleri'nin mukaddes mekanı Eyüp'te yapmak, teraviyi Eyüp Sultan Camii'nde kılmak isteyen binlerce kişi buluşuyor ilçede.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 17/07/2014 Perşembe
Güncelleme: 15:22 - 17/07/2014 Perşembe
Yeni Şafak
'Bilal-i Habeşi'nin Eyüp Sultan turu
'Bilal-i Habeşi'nin Eyüp Sultan turu

Türkiye'nin dört bir yanından, hatta başka ülkelerden Eyüp Sultan'a gelen misafirler oruçlarını tarihi Cülus Yolu'nda açıyorlar.

Eyüp Belediyesi'nin 16 Temmuz Çarşamba akşamı Eyüp Sultan Camii Meydanı'nda düzenlediği özel programda, Bilal-i Habeşi tiyatro oyunu Eyüp Sultan'a gelen misafirlerle buluştu.

İslam'a ve namaza davetin gür sesi Peygamber Müezzini Hz. Bilal-i Habeşi'nin hayatını Eyüp Belediyesi Ramazan sahnesinde izleyenler duygusal anlar yaşadı. Oyunun bitiminde Bilal-i Habeşi'yi canlandıran Rıza Leki, oyunda da yeralan deveyle Eyüp Sultan'da dolaştı. Eyüp Sultan'ı ziyarete gelen konuklar Bilal-i Habeşi'yi canlandıran Rıza Leki'ye büyük ilgi gösterdiler. Eyüp Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İrfan Çalışan oyun sonrasında tüm ekibe teşekkür ederek çiçek verdi.

Eyüp Sultan'da canlandırılan Bilal-i Habeşi Oyununun konusu ise şöyle:

'Peygamberlerden gelen vahiyler unutulmuş, gözler yüzyılların karanlığına alışmış, ışığın nasıl olduğunu bilmez, nasırlanan kalpler artık aydınlığa ihtiyaç duymaz olmuştu. İşte böyle karanlık ve kirli bir dünyaya gözlerini açmıştır, derisinin rengi kara ama kalbi tertemiz olan Bilal.

Beceriklidir Bilal, efendisi Ümeyye, oğluna bile emanet etmediği kervanlarını Bilal'in liderliğinde sefere çıkartır. Ezberindeki binlerce şiiri büyük bir ustalıkla okuduğu için, köle olmasına rağmen toplantıların ayrılmaz bir parçasıdır. Diğer bütün köleler onun durumuna gıpta ile bakmaktadır. Böyle olmasına rağmen, Efendiler Efendisi (s.a.v.) görev tebliğini aldıktan sonra İslamiyetten haberi olunca, kalbinde bir ışık yanar Bilal'in. Müslümanlık uğruna bütün imtiyazlarından vazgeçer; efendisi Ümeyye'nin yıllar süren işkencelerine göğüs gerer. İşte bu iman, onun köle Bilal'den, Hz. Bilal Efendimiz haline geleceği yolun kapısını aralar.

Profesyonel tiyatro sanatçıları tarafından ortaya konan oyunda kırk kişilik bir ekip görev aldı. Profesyonel ses-ışık ve efektlerin kullanıldığı oyun kostüm, makyaj ve sahne dekorları ile oldukça dikkat çekici.



10 yıl önce