|

Bilgisayar başından sokağa

Bugüne kadar pek çok renkli projeye imza atarak binlerce çocuğun yüzünü güldüren Turkcell Gönüllüleri, şimdi Hadi Çocuklar Sokağa kitabını hazırladı. Unutulan sokak oyunlarının derlendiği kitap çocukları sokağa çıkarmayı amaçlıyor.

Harun Karaburç
00:00 - 30/07/2014 Çarşamba
Güncelleme: 22:30 - 29/07/2014 Salı
Yeni Şafak
Bilgisayar başından sokağa
Bilgisayar başından sokağa

Doğan Egmont işbirliği ile çocuklar için ''Hadi Çocuklar Sokağa'' kitabını hazırlayan Turkcell Gönüllüleri, 78 sokak oyununu çocuklara anlatıyor. Bugüne dek sadece Turkcell çalışanlarının maddi manevi katkılarıyla pek çok projeye destek veren Turkcell Gönüllüleri, ''Bilgisayarlarda, tabletlerde, telefonlarda oynadığımız oyunlar da güzel ama sokak oyunlarının yeri bambaşka'' diyerek yola çıkıyor. Turkcell Gönüllülerinden olan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Banu İşçi Sezen, ''Sokak oyunlarının güzelliğini çocuklarımız da yaşasın, bilgisayar başından kalkıp daha çok sokağa çıksın, bu oyunlarla tanışsın'' fikrinden yola çıktık. Bu eğlenceli kitabın yaz tatilinde çocuklara eşlik etmesi bizim için büyük mutluluk'' diyor.

KARIŞ KARIŞ GEZDİLER

2000 kadar Turkcell çalışanından oluşan ve gönüllü projeleriyle bugüne kadar 50 bin çocuğa ulaşan Turkcell Gönüllüleri, Hadi Çocuklar Sokağa kitabını hazırlamak için Anadolu''yu karış karış gezerek halen sokakta oynanan oyunları derlemiş. Kitaptaki her bir sayfada farklı bir oyun yer alıyor, çocukların dilinden detaylı tarifler ve renkli resimlerle oyunlar anlatılıyor. Kitabın hazırlık aşamasında oyun konusundaki kaynakları araştıran Gönüllüler, birçok oyunun kaydı ve yayını olmasına rağmen çocuklara cazip gelecek modern, basit ve renkli bir kitap olmadığını fark ediyorlar. Derlenen bu oyunlar daha sonra metne dökülüp illüstrasyonları yapılıyor. Çelik Çomak''tan Dalya''ya, Kukalı Saklambaç''tan Kulaktan Kulağa''ya kadar pek çok unutulmaya yüz tutmuş oyun yer alıyor. Projenin tüm masrafları ise Turkcell Gönüllüleri tarafından karşılanmış.

ÖZGÜVENİ YÜKSEK ÇOCUKLAR

Oyunların özgürce seçilmiş davranışlar seti olduğunu vurgulayan Uzman psikolog ve oyun terapisti Nilüfer Devecigil, sokak oyunlarının çocuğun potansiyeline ulaşması için de önemli bir yol olduğunu vurguluyor. Devecigil, ''Oyun çocuğun potansiyeline ulaşması için gerekli beyin gelişimini kendi doğallığında yaptığı yerdir. Çocuk başka bir çocukla sokakta oynarken alan kavramının; yakalamaca sırasında duygularını yönetmenin, diğer çocuklarla oyun kurarken müzakerenin ön hazırlığını yapar. Oyunda başka bir çocuğun onu itmesi, dizinin kanaması, düşmenin şoku, ona hayatla ilgili başka bir gerçeği gösterir. Artık yaratıcı oyun oynayamayan ve her sıkıldığında ebeveyn tarafından kurtarılan çocuklar var etrafımızda. Sokakta özgürce oynamayan çocukların sadece zekâlarına değil risk almalarına da sekte vuruyoruz. Risk almayı öğrenmeyen çocuk ise yetişkin hallerinde risk almak için yaptığı her hamlede tökezliyor'' diyor.

Köye su okula laboratuvar

Turkcell Gönüllüleri, proje yaratma aşamasında yardıma ihtiyacı olan kişi ve projeleri sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak tespit ediyor ve harekete geçiyor. Bunun sonucunda hep birlikte ilk tatilini yapan çocuklar, susuz köye su, fen laboratuvarları, merak odaları, oyun alanları, sıcacık giysilerle sıcacık gülümsemelere kavuşan binlerce çocuğun mutluluğunu yaşıyorlar. Diyarbakır YİBO, Engelli Çağrı Merkezi, Kitaplar Kutuya Çocuklar Okula, Güney Asya Depremi, Oyuncağını Paylaşır mısın? Yukarı Tandır Sıcacık Olsun, Ayvalık''ı Yeşillendiriyoruz, Bir Tatlı Huzur, İlk Tatilim, Kışı rahat geçirsinler diye Damal''lı çocuklara küçük bir hediye, Her çocuğun bir kitabı olsun, Tekman''a hayat veriyoruz, Şırnak Fatih İlköğretim Okulu Restorasyonu, Tokat İlk Öğretim Okulu Spor Alanı ve Oyun Parkı Düzenlemesi, Merak Odası gibi pek çok projeye imza atan Turkcell Gönüllüleri, farklı hayatlara değer katmaya çalışıyor.


10 yıl önce