|

Çamura şekil veren eller

Balıkesir'in İvrindi ilçesinde yıllardır çamuru şekillendirerek çömlek ve bardak yapan aileler, bölgede bu mesleği ayakta tutmaya çalışıyor.

Aa
00:00 - 11/04/2014 Cuma
Güncelleme: 16:50 - 11/04/2014 Cuma
Yeni Şafak
Çamura şekil veren eller
Çamura şekil veren eller

Yıllardan bu yana 200 haneli Kayapa köyünün geçim kaynağı olan çömlek ve bardak yapımını, bölgede şu an sadece 5 aile halen devam ettiriyor. Köyde mesleğin son temsilcilerinden Halil ve eşi Zeynep İnce de babalarından devraldıkları el sanatını, evlerinin altındaki küçük bir atölyede sürdürüyor.

Atölyede çömlek, testi ve bardak üreten Halil İnce, yaptığı açıklamada, mesleği 40 seneden beri yaptıklarını belirterek, ''Mesleği devam ettirecek çırak bulmak çok zor. Birkaç çırak yetiştirdik ama bu mesleği yapmıyorlar. Bu mesleğin en büyük zorluğu ise el işçiliği olması. Bu testi işi makine ile olmaz. El ile şekillendirilmesi lazım. Bir usta günde ortalama 100 adet bitirebiliyor'' diye konuştu.

Ham maddeyi köylerinden bulduklarını anlatan İnce, ''Eskiden pazarlarda ürünlerimizi satmak çok daha kolaydı. Ama şu andan en büyük pazarımız Çanakkale şehitlikleri. Birçok tezgah bu yönde üretim yapıyor'' dedi.

10 yıl önce