|

Çini sanatında 8. sergisini açtı

Aksaray'da ev kadını Durdane Özmel, 7 yıl önce merakla başladığı çini işlemeciliği sanatında 8. sergisini açtı.

Aa
00:00 - 15/04/2014 Salı
Güncelleme: 11:23 - 15/04/2014 Salı
Yeni Şafak
Çini sanatında 8. sergisini açtı
Çini sanatında 8. sergisini açtı

Güzelyurt ilçesinde yaşayan 62 yaşındaki Özmel, 7 yıl önce kaymakamlık tarafından açılan çini işlemeciliği kursuna katıldı. Zamanla kendisini geliştiren Özmel, yaptığı çini eserleriyle çeşitli sergiler açtı. 8. sergisini Aksaray'daki bir alışveriş merkezinde açan Özmel, ev kadınlarına evde oturmak yerine, el sanatlarıyla ilgilenmelerini tavsiye ediyor.

Özmel, yaptığı açıklamada, çini sanatıyla ilgilenmeye kaymakamlık tarafından açılan kursta başladığını söyledi.

Çini merakının hayatında yeni bir başlangıç olduğunu belirten Özmel, "Çininin ne olduğunu görmek için gittiğim kursta, bu sanata büyük sevgi ve istek duydum" dedi.

Özmel, 7 yılda 8. sergisini açtığını vurgulayarak, "Eserlerime, Güzelyurt'un kaya oyma yaşam alanları, Manastır Vadisi, Kilise Camisi, Yüksek ve Kızıl Kilise ile Osmanlı motiflerini serbest tarzda ve hayal ettiğim figürlerle işliyorum" diye konuştu.

"Ev işi, her gün aynı iş ama sanat farklıdır"

Kadınların evlerinde oturmak yerine çini ya da benzeri sanatlarla ilgilenmeleri gerektiğini anlatan Özmel, şöyle devam etti:

"Ev kadınları bu çinileri yapmasını veya başka bir el sanatını öğrensinler. Hem ellerine hem evlerine kazanç sağlasınlar. Ev hanımı, evde her zaman sıkıntıdadır. Ev işi, her gün aynı iş ama sanat farklıdır. Kendi stilini yaratıp, kendi modelini çizerek özgün eserler ortaya koyabilirsin. El sanatı kadar güzel bir şey yok. Kadınlarımıza tavsiyem; doktora giderek ilaç alıp yatmaktansa, el sanatları hocalarının yanında vakitlerini değerlendirsinler."

"Eşim her zaman en büyük destekçim"

Sanatla ilgilenirken en büyük desteği eşinden gördüğünü aktaran Özmel, "Eşim her zaman en büyük destekçim. 5 çocuğum var, hepsi evlenip bizden ayrıldı. Beyimle ikimiz hayata devam ediyoruz. Çini yaparken, beyim bağ bahçe işi yapıyor. O bana seslenmiyor, ben de ona seslenmiyorum. Herkes işini yapıyor" ifadelerini kullandı.

Özmel, sergilerine ilginin yoğun olduğunu, özellikle kadınların kendisine hayranlık duyduğunu dile getirdi.

10 yıl önce