|

CSO Konser Salonu inşaatı hızla büyüyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Atatürk Kültür Merkezi Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu ve Koro Çalışma Binalarının inşaatının hızla yükseldiğini bildirdi. Atatürk Kültür Merkezi Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Konser Salonu ve Koro Çalışma Binaları inşaatı hızla yükseliyor.

Aa
00:00 - 23/06/2014 Pazartesi
Güncelleme: 09:57 - 23/06/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
CSO Konser Salonu inşaatı hızla büyüyor
CSO Konser Salonu inşaatı hızla büyüyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, uluslararası bir proje yarışmasıyla seçilen ve başkente, gelişen Türkiye'ye yaraşır "CSO Konser Salonu ve Koro Çalışma Binaları", 154 bin 17 metrekarelik arazi üzerinde toplam 62 bin 557 metrekare ve 5 bloktan oluşuyor.

Koro Çalışma Binalarının bulunduğu ve 7 bin 747 metrekarelik alana sahip 4 katlı A bloku kaba inşaatı tamamlandı, dış cephe çatı mermer kaplama imalatlarında ise sona yaklaşıldı. Konser salonları ve fuaye binalarından oluşan B blok, 21 bin 773 metre karelik alana kuruldu.

Yumurta (elipsoid) formundaki 2 bin 5 kişilik konser salonunu yer aldığı B3 blokunun yanı sıra 500 kişilik B1 blok da küre formunda inşa edildi.

Bu formları nedeniyle Türkiye'de ilk defa uygulanan şişme kalıp (membran) yöntemiyle inşa edilen yapının kalıp sistemi bir ABD firmasının gözetiminde tamamen Türk mühendis ve işçileri tarafından yapıldı. Şişme kalıp temele yerleştirildikten sonra basınçlı hava ile şişirildi, ardından kalıbın içine ısı izolasyonu için poliüretan püskürtüldü ve üstüne demir döşenip "shotcrete" betonu atıldı. Toplam beton kalınlığı akustik nedeniyle elipsoid salonda 52 santimetre, küre şeklindeki salonda ise 30 santimetre olan inşaatın kabuk beton imalatları da tamamlandı.

Kaba inşaatı tamamlanan ve sanatçı çalışma binalarının olduğu 7 bin 539 metrekarelik C blokta ise dış cephe çatı mermer kaplama imalatları da sona yaklaştı.

800 araç kapasiteli 4 katlı garaj ise yüzde 98 seviyesinde tamamlandı.

Merkezi Elektrik Güç binasının bulunduğu ve dinamik UPS'lerin de yerleştirildiği E blokun tüm imalatları tamamlandı.

10 yıl önce