|

Diaspora ne der, belge ne söyler

Ermeni diasporası ve onu destekleyen devletler tarafından yıllardır, Türkiye aleyhine gerçekleştirilmek istenen 'Sözde Ermeni Soykırımı' iddialarını yalanlayan fotoğraflardan ve raporlardan oluşan belgeler İstanbul Harbiye'deki Askeri Müze'de sergileniyor

Şamil Kucur
00:00 - 25/04/2012 Çarşamba
Güncelleme: 23:01 - 24/04/2012 Salı
Yeni Şafak
Diaspora ne der, belge ne söyler
Diaspora ne der, belge ne söyler

Başta Ermenistan olmak üzere, bir çok ülkede sözde Ermeni soykırımını anma kutlamalarının yapıldığı bugünlerde, İstanbul Harbiye'deki Askeri Müze'de sergilenmekte olan 'Belgelerle 'Ermeni Sorunu Salonu'nda, Ermenilerin Anadolu'da Müslüman ahaliye uyguladıkları katliam fotoğrafları ve belgeleri sergilenmeye başlandı. Ermeni çetelerine ait silahlar ile yaktıkları şehirler ve 15 Mart 1921 yılında Sogomon Tehlerian adlı bir Ermeni tarafından Berlin'de bir suikast sonucu şehit edilen Sadrazam Talat Paşa'nın üzerinden çıkartılan kanlı gömleği de sergide yer alıyor. Sergide ayrıca, Birinci Kafkas Kolordusu Komutanı Albay Kazım Karabekir'in Doğu Anadolu'da şahit olduğu Ermeni mezalimini anlattığı rapor da tarihe ışık tutuyor.

TEHCİRİN SEBEPLERİ

Belgelerle Ermeni Sorunu Salonu'nda sergilenen belgeler ile 1915 yılında çıkarılan Tehcir (Zorunlu Göç) Kanunu ile ilgili orijinal dokümanlar ve fotoğraflar sergilenmek suretiyle, asılsız Ermeni iddialarının ardındaki gerçekler su yüzüne çıkartılıyor. Bu salonda sergilenen orijinal Osmanlıca dokümanların Türkçe ve İngilizce çevirileri de yer alıyor.

ÇETELERE AİT BELGELER

Müzede ayrıca, sergilenen belgeler arasında Anadolu'nun bir çok ilinde Ermeni çetelerine ait olan silah depoları, bomba imalat merkezleri ile silahlı Ermeni çetelerinin silahlı toplu fotoğrafları da yeralıyor. Birçok devletten oluşan, çoğunlukla Osmanlı ahalisinden oluşturulan 'Ermeni İntikam Ordusu' mensuplarından oluşan silahlı grupların bayraklı yürüyüş fotoğraflarını da görmek mümkün.



12 yıl önce