|

Dinî musıkîde büyük proje

Daha önce Balkanlar''da unutulmaya yüz tutmuş bin tane ilahiyi derleyen Ubeydullah Sezikli ve ekibi rotayı Doğu''ya çevirdi. İran, Azerbaycan, Irak gibi ülkelerde yapılacak irfani müzik derleme çalışmasının sonucunda 3 bini aşkın ilahi kayıt altına alınmış olacak

Aysel Yaşa
00:00 - 8/07/2014 Salı
Güncelleme: 22:43 - 7/07/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Dinî musıkîde büyük proje
Dinî musıkîde büyük proje

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Musıkisi Ana Bilim Dalı Başkanı Yard. Doç. Dr. Ubeydullah Sezikli, irfani müzikleri derlemeye devam ediyor. Daha önce Balkanlar''ı dolaşarak unutulmaya yüz tutmuş ilahi, sala, kaside ve mevlitleri kayıt altına alan Sezikli''nin yeni projesi doğu ülkelerinde gerçekleşecek. İran, Irak, Suriye ve Güney Azerbaycan''ın yanısıra ülkemizin doğusundaki Şanlıurfa, Diyarbakır, Elazığ, Ağrı, Kilis, Malatya gibi illerdeki irfani müziği kayıt altına alacak. Projenin üst başlığı İlahi Anadolu. Sezikli ve ekibi, yeni projelerinde yaklaşık 3 bin ilahinin hem görsel hem de envanter olarak kayda gireceğini söylüyor. Önümüzdeki ekim ayında projeye start verilecek. İlk olarak İran''dan çıkılacak yola. İran''da Tahran, Tebriz, Urumiye, Zenjan, Kazvin, Erdebil, Muğan, Eher, Marağa, Hamedan, Arak, Sâve, Tikap, Bicar, Kirmanşah, Yezd, Şiraz, Isfahan, Meşhed, Guçan, Bircend ziyaret edilecek. Azerbaycan''da ise Bakü, Nahçivan, Şirvan, Şeki, Kuba''da kaybolan ilahilerin peşine düşülecek.

LİSTEDE SURİYE DE VAR

Çalışmanın son ayağı ise Suriye olacak, tabii o zamana kadar savaş biterse. Halep, Şam, Kamışlı, Humus ve Hama''da yapılması planlanan çalışma, projenin önemli ayaklarından biri. Sezikli yeni çalışmaları hakkında ''Dini musiki tarihinde yapılabilecek en büyük proje bu. Biz Balkanlar''ı yaparken ilahileri kaydettiğimiz 3 kişi şimdi hayatta değil. Çalışmaz ve kayıt altına almazsak kaybolup gidecek. Elimizi çabuk tutmamız gerekiyor. Balkanlar projesinde epeyce deneyim kazandık, şimdi onu kullanacağız'' diyor.

BU PROJE BÜYÜK DEVLET İŞİ

İran''da, İran sanat akademisi ve Tebriz Sanat Üniversitesi, Azerbaycan Devlet Konservatuarı bu çalışmaya destek verecek. Bunun yanısıra Türkiye''nin doğusunda ise, üniversitelerin ilgili bölümlerinde görev yapan akademisyenlerle iletişim kurulacak. ''İslam''ın bir müziği var. İşte biz o irfani müziği derliyoruz. Bunun içerisinde ezan, sala ve mevlitler de var'' diyen Sezikli sözlerine şöyle devam ediyor: ''Bu proje, büyük devlet işi. Türkiye şu an bu durumda olmasaydı biz de proje için yola çıkamazdık. TRT de bizi destekliyor. Tüm çalışmalarımız görsel olarak da kayıt altında olacak.''

Üç dilde ilahiler koruma altında

Yaklaşık kırk ayrı merkezde çalışacak olan Sezikli, özellikle Kerkük ve Horosan''ın kendilerini çok heyecanlandırdığını söylüyor. Sadece bu iki şehirden bini aşkın ilahi derleyeceklerini de kaydediyor. Çalışma tamamlandığında Doğu''nun ulusal kimliğini teşkil eden medeniyetlerden izler taşıyan ilahiler dijital olarak notalarıyla kayıt altına alınmış olacak. Bunun yanı sıra Kürtçe, Farsça ve Arapça dillerinde farklı eserler de bir araya gelmiş olacak.


10 yıl önce