|

Dünya Miras Komitesi Katar'da toplandı

Türkiye'nin UNESCO nezdinde Daimi Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'ndeki (UNESCO) öneminin her geçen gün arttığına dikkati çekti. Botsalı, "Türkiye, UNESCO'nun İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kuruluşundan bu yana, tarihinde en yüksek oyu alarak Dünya Miras Komitesi üyeliğine seçildi" dedi.

Aa
00:00 - 21/06/2014 Cumartesi
Güncelleme: 10:29 - 21/06/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Dünya Miras Komitesi Katar'da toplandı
Dünya Miras Komitesi Katar'da toplandı

Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen 38. Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda AA'ya konuşan Büyükelçi Botsalı, Türkiye'nin müttefikleri arasında zaman zaman, sorunlarla karşılaştığını ifade etti. Botsalı, ancak "UNESCO'nun pozitif sinerji yarattığı, çok özel saygı gördüğü ve geniş etki alanına sahip olduğunu" kaydetti. Botsalı, "2013 yılında Türkiye, UNESCO'nun İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kuruluşundan bu yana, tarihinde en yüksek oyu alarak Dünya Miras Komitesi üyeliğine seçildi" diye konuştu.

Botsalı, Dünya Miras Sözleşmesindeki yaklaşık 200 ülkeden 121 oy alarak komiteye seçilen Türkiye'nin, geçen haftalarda Dünya Somut Olmayan Miras Komitesi'nde İspanya'dan boşalan koltuk için rekabet ettiği Fransa ve İtalya'nın toplamından daha fazla oy alarak komite üyeliğine seçildiğini hatırlattı.

Türkiye'nin komite üyeliğinin önemi nedir?

UNESCO'nun yönetiminde üye ülkelerin etkinliğinin yüksek olduğunu ve temel organlarının "UNESCO Genel Konferansı", "İcra Kurulu" bunların altında da "Dünya Miras Komitesi" ve "Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Komitesi" olarak sıralayan Botsalı, Türkiye'nin son iki komitedeki üyeliğinin önemini şöyle anlattı:

"Siz seçildiğiniz andan itibaren 4 yıl süreyle sadece Türkiye'nin temsilcisi değil, sözleşmelere taraf olan bütün ülkelerin kollektif vicdanı oluyorsunuz. Dolayısıyla üstlendiğiniz sorumluluk dünya çapında bir sorumluluk. Evet, UNESCO savaşa ve barışa karar veren stratejik bir organ gibi görünmeyebilir ama UNESCO'nun anayasasının birinci maddesinde şu söyleniyor, 'İnsanlık tarihinde, savaşlar insanların beynindeki çarpıklık ve yanlışlıklardan doğduğu için, savaşları önlemenin ve barışı bina etmenin de ilk adımı insanların zihinlerinde kültür ve eğitim yoluyla barışı tuğla tuğla üst üste koyarak inşa etmek'. Bu ana görev aslında psikolojik bir görev gibi görünüyor ancak stratejik bir hedeftir. Çünkü eğitim, bilim ve kültür dışındaki diğer bütün alanlarda insanlar toprak, su, doğal kaynak, servet, ırk, din için tarih boyunca birbirlerini öldürdüler.

Bizim amacımız ise ama eğitim ve kültürde birlik sevgiden başka birşey doğmuyor. Dolayısıyla, dünyanın bu sahaya bu üç önemli sektöre sadece söz değil gerçek anlamda siyasi irade, siyasi iradenin arkasına dünyanın zengin ülkelerin kaynaklarını koyabildiğimiz ölçüde dünya barışı güçlenecektir. Bir tank satın almak için sarfedilen parayla Afrika'da kaç tane okul yapabileceğinizi düşünün. Onun için bu iş önemli, onun için Türkiye'nin bölgede barış adacığı değil, barış için köprüler kurabilen bir ülke olma hedefinde."

UNESCO Dünya Miras Komitesi

Dünya Miras Komitesi toplantılarının yılda bir kez toplandığını hatırlatan Botsalı, "daha önce insanlık mirası listesine dahil edilmiş projeler, mekanlar, anıt yapılar, doğal alanlarda, taraf ülkenin, hatasından sorumsuzluğundan yetersizliğinden veya savaşlardan, iç çatışmalardan kaynaklanan aşınma veya evrensel değerini yitirme tehlikesi baş göstermişse, bu eserlerin "tehlikeye düşmüş insanlık mirası" olarak, yeniden kayda geçilmesi söz konusudur" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin tescil bekleyen dosyaları

UNESCO'nun 900'ün üzerinde dünya mirasına tescil edilmiş yapı, doğal alan ve tarihi eser bulunduğunu belirten Botsalı, "Türkiye'nin bugüne kadar onaylanmış tescil edilmiş, 11 mekanı bulunuyor. Diğer sıra bekleyen geçici liste olarak, ön kaydı yapılmış ve bizim savunmamız gereken, daha 58 tane sırada mekan var. Bir yılda en fazla iki dosyayı savunabiliyorsunuz. bu ülkeler arası Bölgesel, uluslararası denge, temsilde eşitlik gibi faktörlerle belirleniyor" diye konuştu.

Botsalı, "Lobi faaliyetimizi sürdürüyoruz. Bu sene İzmir'deki Bergama ve Bursa'daki Cumalıkızık gündeme gelecek. Ayrıca Güney Afrika'da, Arap Dünyasında, Ortadoğu'da, Asya'da, Türki Cumhuriyetlerde bütün bu ilkelerin gündemde tartışılan mevcut eserleri ya da aday eserleri bulunuyor. Bunlarla ilgili aktif değerlendirmelerde, bir bakıma dünyanın kollektif vicdanı olarak adalet dağıtanı olarak sorumluluk taşıyorsunuz" şeklinde konuştu.

10 yıl önce