|

"El ele" mutluluğu yakaladılar

Yeteneklerini ortaya çıkararak öz güven kazandırmak amacıyla oluşturulan "El Ele Engelliler Sanat Atölyesi"nde tiyatro eğitimi alan bedensel engelliler, toplumsal yaşama adapte oluyor.

Aa
00:00 - 7/04/2014 Pazartesi
Güncelleme: 14:16 - 7/04/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
"El ele" mutluluğu yakaladılar
"El ele" mutluluğu yakaladılar

Atölyenin koordinatörü Mahir Bal, yaptığı açıklamada, daha önce çeşitli dernek ve kuruluşlarda görev aldığını, kapı kapı dolaşıp engelller yararına satış yaptığını ama çabasının amacına ulaşmadığını söyledi.

Satış faaliyetlerinin toplumda farkındalıktan çok istismara yol açtığını savunan Bal, bunun için "El Ele Engelliler Sanat Atölyesi"ni kurmayı kararlaştırdıklarını anlattı.

Bal, şöyle konuştu:

"Bir dergiyi baz alırsak, aylık basım maliyetiyle 10 engelli kardeşimizin düzenli istihdam edileceği ve sorunlarını sahnede topluma daha iyi anlatabilecekleri düşüncesiyle bu projeye başladık. Buradaki amacımız, yeni yetişecek çocukların engellilere bakış açısını değiştirebilmek. Fırsat eşitliği verildiğinde, engellilerin sanatta iş anlamında başarılı olduğunu gösterebilmek. Türk halkından da beklediğimiz, engellilere ellerini uzatıp iş imkanı sağlamalarıdır. İzlemiş olacağınız oyunda da arkadaşların ne kadar yetenekli olduğunu bir kez daha ortaya koyacağız. Projemiz 9 engelli arkadaşımızla başladı. Şu anda Türkiye çapında 41 engelli arkadaşımız amatörlükten profesyonelliğe geçmiş durumunda, sahne almakta. Ayda yaklaşık 10 ilde sahne alıyoruz."

"Dünyaya yine engelli gelmek isterim"

Atöye oyuncularından Sevim Yıldız (46) ise sergiledikleri oyunlarla engellilerin de çok güzel işler yapabildiğini göstermek amacında olduklarını dile getirdi.

"Oyunumuz çok güzel ve eğlenceli" diyen Yıldız, "Oyunumuz, engellilerin yaşadığı ve karşısına çıkan problemleri ele alıyor. Bunu komik şekilde, gelenlerle empati kurmaya çalışarak anlatıyoruz. Amacımız, hem evimize ekmek parası götürebilmek hem de sanatla para kazanabilmek. İnsan daha öz güvenli oluyor, senden başkalarının da olduğunu anlıyorsun" ifadesini kullandı.

Yıldız, ebeveynlerin engelli çocuklarını tiyatroya getirdiğine dikkati çekerek, böylelikle onlara da ulaşmış olduklarını kaydetti.

Yıldız, engellilere tiyatroda rol almalarını tavsiye ederek, "Bize, topluma katılsınlar, kendilerini küçük görmesinler. Aslında bizler Allah'ın sevgili kullarıyız. Gerçekten bizim bir özelliğimiz var, sıradan değiliz. Bizler engelliyiz. Engelli olduğum için çok mutluyum, gururluyum. Bir daha dünyaya gelsem yine engelli gelmek isterim" diye konuştu.

"10 yıldır tiyatroyla uğraşıyorum"

Oyuncu Hacer Kurşuncu da tiyatro oyuncularının farklı illerden geldiğini belirtti.

Amaçlarının topluma engellilerin de bazı şeyleri başardığını göstermek olduğunu vurgulayan Kurşuncu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Engelli' diye toplum dışı edilmeyelim. Bize el uzatsınlar. Onlardan maddi beklentimiz yok. Hepimiz aynı gökkuşağının üzerindeyiz. 'Engelliyiz' diye çalışamaz, zor durumda, dilenci durumunda değiliz. Başarılarımızı görsünler. Hepimiz engelliyiz. Ben bedensel engelliyim. 1993'te trafik kazası geçirdim. 8 yıl omurilik felci olmak üzere, 51 ameliyatla ayaktayım. Sırtımda ve omurumda platinlerim var. Bunu hobi olarak yapıyorum. 10 yıldır tiyatroyla uğraşıyorum."

10 yıl önce