|

En güçlü silahım sesim ve müziğim

Mısır ve Tunus Devrimleri''nin marşı haline gelen Ya Tounes Ya Meskina ve Kelmti Horra şarkılarıyla tanınan Tunuslu sanatçı Emel Mathlouthi, İstanbullu hayranlarıyla Cemal Reşit Rey Konser Salonu''nda bir araya geldi.

Harun Karaburç
00:00 - 10/04/2014 Perşembe
Güncelleme: 21:45 - 9/04/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
En güçlü silahım sesim  ve müziğim
En güçlü silahım sesim ve müziğim

Tunuslu şarkıcı, söz yazarı Emel Mathlouthi, İstanbullu hayranlarıyla Cemal Reşit Rey Konser Salonu''nda buluştu. Konserde Mathlouthi''ye kemanda Arthur Simoni, perküsyonda İmed Alibi ve klavyede Emmanuel Trouve eşlik etti. Şarkıları ve sesiyle dinleyenlerine unutulmaz bir gece yaşatan Mathlouthi, ilk olarak daha önce Aynur''un o muhteşem yorumuyla dinlediğim Kürtçe sözlü bir şarkı olan Ahmedo ile başladı. Telaffuzu kusursuz değildi ama sesi kelimelerin ötesine geçiyor, insanın kalbine işliyordu. Tunus ve Mısır Devrimi''nin marşları haline gelen Ya Tounes Ya Meskina (Zavallı Tunus) ve Kelmti Horra (Kelimelerim Özgür) gibi şarkılarıyla protest kimliğini ön plana çıkaran Mathlouthi, 2004 yılından beri kendi şarkılarını yazıyor. Kendi şarkıllarını yazmanın müzik kariyeri için önemli bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Mathlouthi, ''Bu, müziğimi çok değiştirdi. Kendi sözlerimi yazmak, düşündüklerimi ifade etmek anlamında tabii ki başkasının yazdığı sözleri okumaktan çok daha farklı. Benim en güçlü silahım sesim ve müziğim'' diyor.

MÜZİĞİN DİLİ YOK

Mathlouthi''nin anavatanı Tunus ancak şimdi Fransa''da yaşıyor. Müziğe sekiz yaşında Tunus''un kenar mahallerinin birindeki küçük bir amfitiyatroda skeç ve konserler vererek başlıyor. Şimdi ise tüm dünyanın büyük hayranlıkla dinlediği bir ses. Mathlouthi müziğin evrensel bir dili olduğuna inanıyor ve Arapça dışında Türkçe, Kürtçe, Ermenice, Romanca, İspanyolca, İngilizce ve Fransızca şarkılar da söylüyor. Pek çok farklı dilde şarkılar dinlediğini ifade eden Mathlouthi, ''Değişik kültürleri, şarkıları araştırdıkça arasında elmas değerinde parçalar çıkıyor ve bu beni çok etkiliyor. Özellikle bana dokunan şarkıları kendim de söylemeye çalışıyorum'' diyor ve ekliyor: ''Ayrıca bu seyirciler tarafından da olumlu karşılanıyor. Çünkü konser vermeye gittiğim yerlerde farklı onların dilinde bir şarkı söylediğimde mutlu oluyorlar bu da benim hoşuma gidiyor. Sonuçta müziğin çeviriye ihtiyacı yok, evrensel.''

HALİL CİBRAN HAYRANIYIM

2012 yılında çıkardığı Kelmti Horra albümünde sözleri Halil Cibran''a ait olan bir şarkıya yer veren Mathlouthi, Cibran okumaya çok küçük yaşlarda başladığını belirtiyor. Cibran''ın edebiyatından ve sözlerinden çok etkilendiğini söyleyen Mathlouthi, ''Cibran''ı çok gençken okumaya başladım. Beni çok etkilemişti. Çünkü hayattaki her şey hakkında bu kadar özgürce konuşabilen başka biriyle karşılaşmamıştım'' diyor.

Stranger''ı (yabancı) Cibran''ın ''The Broken Wings'' kitabındaki ''The Tempest'' bölümünden alan Mathlouthi, şarkının sadece insanın bu dünyada kendini garip ve yabancı hissetmesiyle değil aynı zamanda bu dünyayla başka dünya arasındaki bir bağı da temsil ettiğini sözlerine ekliyor. Mathlouthi''nin protest bir tavrı var, protest müzik yapıyor. Sözlerinde bir başkaldırı var, direniş var. Sosyal meselelerin üzerine gidiyor. Büyük kederler içinde seslendirdiği Naci en Palestina, başka ne ile açıklanabilir? Çingenelerin yaşadıklarını anlatan bu şarkıyı anavatanları işgal altında olan Filistinliler için yeniden cover''lamıştır Mathlouthi. Direnişlerin sürdüğü sırada çıkardığı Kelmti Horra albümüyle binlerin, milyonların, direnişin, başkaldırının sesi olan Mathlouthi, sesi ve müziğini güçlü bir silah olarak görüyor. Yeni albümün 2015''in Ocak ayında çıkacağını söyleyen Mathlouthi, Türkiye''de bir dağıtımcı ve plak şirketiyle anlaşıp albümü burada da piyasaya sürmek istediğini belirtti.

Direnişin sesi o...

Konserde yeni albümünden parçalar da seslendiren Mathlouthi''nin hayranları için hazırladığı sürprizler Ahmedo ile sınırlı değildi. Ben Seni Sevdiğimi adlı Karadeniz şarkısını da büyük bir başarıyla seslendiren Mathlouthi, kapanışı çok beğenilen cover''ı Naci en Palestina ile yaptı. Mikrofonu bırakan Mathlouthi, dupduru sesiyle muhteşem bir performans sergiledi. Çıt çıkmayan sahnede bir tek onun sesi yankılanıyordu. Sözler bir halkın direnişini haykırıyor Mathlouthi usul usul söylüyordu.

10 yıl önce
default-profile-img