|

En sevgili'nin izinde

Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle bugün Aşk-ı Nebi Sergisi açılıyor. Aralarında ilk kez Topkapı Sarayı''nın depolarından çıkarılarak ziyarete sunulan kutsal emanetlerin de olduğu sergi 15 Temmuz''a kadar gezilebilir.

Kültür Sanat Servisi
00:00 - 8/04/2014 Salı
Güncelleme: 20:57 - 7/04/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
En sevgili'nin izinde
En sevgili'nin izinde

Kutlu Doğum Haftası''na görkemli bir sergiyle gireceğiz. Yeni restore edilen Enderun Salonu''nda bugün açılacak olan Aşk-ı Nebi Sergisi'nde Topkapı Sarayı''nın depolarından ilk kez çıkarılan kutsal emanetleri de göreceğiz. Bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış bir hazine olarak değerlendirilen sergi, Diyanet İşleri Başkanlığı, 2014 yılı Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortaklaşa düzenleniyor. Bugüne kadar bir arada sergilenmemiş eşsiz değerdeki eserler, Yıldız Holding sponsorluğunda, sanatseverlerle buluşacak. Hz. Peygamber''in doğumunun 1443. yılında açılacak olan serginin küratörlüğünü Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Dursun, sanat danışmanlığını ise Prof. M. Uğur Derman ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Özcan yapıyor.

SARAYIN RUHANİYETİ

Aşk-ı Nebi sergisiyle, ilk kez görücüye çıkarılacak eserler arasında Efendimiz'in ayak izi, kasesi de var.

Serginin Küratörü ve Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Haluk Dursun, depodan çıkarılan kutsal emanetleri bir sergiyle ziyarete açmak için geceli gündüzlü çalışmış bir isim. Sergideki eserlerle ilgili bize şu bilgileri veriyor: ''Kutsal Emanetler Bölümü'nde maalesef her şeyi sergileyemiyorduk. Geldiğim andan itibaren hep söylediğim bir şey var. Topkapı Sarayı bildiğiniz ve sıradan müzelerden değildir. Buranın bilinmeyen görünmeyen derinliğinde olan ruhaniyetini ön plana çıkarmamız lazım. Bu sergiyle bunu ön plana çıkarmak istedik.'' Sarayın depolarından çıkarılan hatlar, el yazması Kur'an-ı Kerim, hadis kitapları, Kaside-i Bürde, 40 Hadis, burada örülüp Hicaz''a gönderilen Ravza-ı Mutahhara örtülerin yanı sıra kadın sultanların gönderdikleri hediyeler de gösteriliyor. Sergide ayrıca 3 tane kadem-i saadet bulunuyor. Bugüne dek İstanbul'da kadem-i saadetin 3 tanesi hiçbir arada sergilenmemiş.

Kutsal emanetlerin depoda kalmasına razı olamadım

Klasik İslam Sanatları''nı bir araya getiren yurt dışından yabancı hattatların eserlerinin de yer alacağı sergide ilk kez gün yüzüne çıkacak eserler sergilenecek. Serginin küratörü Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Haluk Dursun, bu sergiye emeği geçen önemli bir isim. Göreve geldiği ilk andan beri Enderun binasının depo olarak kullanılmasını içine sindiremediğini söyleyen Dursun, bu depodaki eserleri uzun çalışmanın sonucunda ziyarete açmış olmaktan dolayı çok mutlu.

Hattatlar destek veriyor

İki aşamalı planlanan serginin ilk ayağı olan Topkapı Sarayı Enderun Hazine Koğuşu''nda 15., 16. ve 17. yüzyıllardan kalma Mushaf-ı Şerifler, Siyer-i Nebi kitapları, Muhammediyeler, Delailül Hayratlar, Hilye-i Şerifler, Murakkalardan Hadisler, hat levhalar, Hazine bölümünden murassa Kur'an-ı Kerim muhafazaları, Hırka-i Saadet''in altın mahafazalarından örnekler, Osmanlı Hanedanı tarafından vakfedilen ve Fahrettin Paşa tarafından Medine''den İstanbul''a getirilen eserler, gülabdan, buhurdan, murassa askı kandiller, Sakal-ı Şerif mahfazaları, Hz. Peygamber'in su içtiği tas, Mukavkıs''a göndermiş olduğu mektup sergileniyor. Ayasofya''da ise yaşayan hattatların Hz. Peygamber temalı eserlerinden oluşan bir seçki sanat severlerle buluşacak. Sergiye Fuad Başar, Hasan Çelebi, Hüseyin Kutlu, Hüseyin Öksüz, Abdurrahman Depeler, Seyit Ahmed Depeler, Tahsin Kurt, Yılmaz Turan, Nuria Garcia Masip gibi hattatlar destek veriyor.

SULTANLARIN AŞKI

Serginin ardından 11 Nisan''da, konferans salonunda Sultanların Aşkı isimli panel düzenlenecek. Bu panelde farklı üniversitelerden gelen akademisyenler padişahların Peygamber aşkına ilişkin konuşmalar yapacak. Serginin hatla ilgili sanat danışmanlığını Prof. Dr. Uğur Derman yaparken, İslam tarihi danışmanı Prof. Dr. Mustafa Küçükaşçı oldu. Bunun haricinde müzenin bütün uzmanları bu kıymetli sergi için mesai harcadılar. Aşk-ı Nebi, 15 Temmuz tarihine kadar Topkapı Sarayı Müzesi, Enderun Avlusu Hazine Koğuşu''nda görülebilir. Müze girişinden ücret ödeyen konuklar, sergiyi ücretsiz olarak gezecekler.

99 eser yer alacak

Sergide 99 eser yer alıyor. Bunların 92 adedi Topkapı Sarayı koleksiyonlarından Hırka-ı Saadet, Kütüphane, Arşiv, Padişah Elbiseleri, Padişah Portreleri, Harem, Avadancılar, Hazine, Köşkler, Silahtar Hazinesi bölümlerinden seçilmiş eserlerden, beşi İstanbul Türbeler Müzesi''nden, bir tanesi Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi''nden, hilye-i Şerif ise Prof. Dr. Uğur Derman Koleksiyonu''ndan temin edildi.

10 yıl önce