|

Feriduddin Attar'ı anma günleri

İslam edebiyatının önemli simalarından Feriduddin Attar memleketi İran'ın Nişabur şehrinde anıldı. Anma töreninde İran Kültür Bakanı Ali Cenneti'nin mesajını, Kültür Genel Müdürü Horasan Rezevi okudu.

Aa
00:00 - 14/04/2014 Pazartesi
Güncelleme: 16:35 - 14/04/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Feriduddin Attar'ı anma günleri
Feriduddin Attar'ı anma günleri

Cenneti mesajında, "İran'ın büyük şair ve ariflerinden Feriduddin Attar, İran ve islam düşünce tarihinde önemli etkilere ve manevi makama sahip şahsiyetlerden biridir" ifadesine yer verdi.

Attar'ın İranlı tasavvuf şairleri arasında yerinin önemine değinen Cenneti mesajında, "Senai'yle başlayan Farsça tasavvuf şiirleri, Feriduddin Attar'la olgunlaşmış, Mevlana'yla zirveye ulaşmıştır. Attar, sahip olduğu arifane bakışla şiirlerinde tüm İslam mezheplerine eşit mesafede insaflı bir yol takip etmiş, taassub ve tarafgirlikten uzak durmuştur" değerlendirmesinde bulundu.

Attar'ın şiirlerinde sözlerini kimseleri medh etmek için sarf etmediğini, onun aşk ummanında hakikatı arayan bir yolcu olduğunu vurgulayan Cenneti, genç neslin bu gibi büyük şahsiyetleri daha çok anlamaya çalışmalarının gerekliliğine işaret etti.

Attar'ı anma törenlerinin iki gün boyunca devam edeceği belirtildi.

10 yıl önce