|

"Gaspıralı İsmail Bey Sempozyumu" gerçekleşti

Türk dünyasının büyük düşünürü İsmail Gaspıralı, vefatını 100. yılı dolayısıyla Eskişehir'de "Gaspıralı İsmail Bey Sempozyumu" düzenlendi.

Aa
00:00 - 26/06/2014 Perşembe
Güncelleme: 09:36 - 26/06/2014 Perşembe
Yeni Şafak
"Gaspıralı İsmail Bey Sempozyumu" gerçekleşti
"Gaspıralı İsmail Bey Sempozyumu" gerçekleşti

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'ndaki sempozyumda yaptığı konuşmada, Gaspıralı İsmail'in çocukluğundan beri bir Osmanlı subayı olma hayalinin bulunduğunu kaydetti.

Hayalini gerçekleştiremeyen Gaspıralı İsmail'in Türk dünyasının yol haritasını çizen gönül erlerinden birisi olduğunu ifade eden Tuna, şöyle konuştu:

"O'nun hayatının özeti 'dilde, fikirde, işte birlik' sözüyle ifadesini buluyor. Bugün Eskişehir'de Türk dünyası gönül birliğiyle geleceğe doğru uzanmaktadır. Gaspıralı, Türk dünyasına bir ideal çizmiştir. Gönüllerin sultanı Gaspıralı, Tercüman Gazetesi'nde ruhumuza tercüman olarak bütün dünya Türklüğü'nün anlayabileceği ortak bir edebi dil geliştirmeye çalışmış, bu ebedi dilin de Osmanlı Türkçesi olmasını istemiştir. Ona göre ortak bir edebi dili olmayan millet, millet sayılamaz. Eğitimci kimliğiyle de Türk dünyasını hizmetlerde bulunmuştur. Türk dünyasının eğitimde, ekonomide ve siyasette gelişmesinin önemi üzerinde durmuştur."

Konuşmanın ardından "Gaspıralı'nın muhiti ve kişiliği" ile "Gaspıralı'dan günümüze intikal edenler" konulu iki oturum gerçekleştirildi.

10 yıl önce