|

Gazze'deki acı, bizim acımızdır

Beyazıt Ramazan Sohbetleri'nde ''Hadis Burcunda Şiir Sohbeti'' yapan şair ve yazar Bestami Yazgan, "Gazze''deki acı bizim acımızdır. Onları öksüz bırakmamak için gerektiğinde kalemi kılıç gibi kullanarak bu acıları dile getirmek ve zalimin üstüne yürümek gerekir.'' dedi.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 23/07/2014 Çarşamba
Güncelleme: 15:39 - 23/07/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Gazze'deki acı, bizim acımızdır
Gazze'deki acı, bizim acımızdır

Beyazıt Ramazan Sohbetleri''nin yirmi dördüncü gününde Beyazıt Devlet Kütüphanesi kürsüsünde şair ve yazar Bestami Yazgan konuştu. ''Hadis Burcunda Şiir'' başlıklı bir sohbet gerçekleştiren Yazgan, torunu Ahmet ile birlikte kürsüye çıkarak küçük konuşmacıya hadisleri ve bazı şiirlerini okuttu. Takdimini 33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı Basın Danışmanı ve ESKADER Genel Sekreteri Elif Sönmezışık''ın gerçekleştirdiği sohbette Yazgan''ın, son günlerde Gazze''de İsrail güçleri tarafından onlarca çocuğun katledilmesine tepki olarak okuduğu ''Çocuğa Kurşun Değse'' şiiri büyük beğeni topladı.


SÜKÛT ORUCU

''Güzele Selam'' şiiri ile dinleyicileri selamlayan Bestami Yazgan, dünyada en güzel kelam Allah''ınkinin, sonrasında da Peygamber Efendimizinkinin olduğunu ifade ederek şiire ve sanata Muhammedî gülün kokusunun sinmesi amacıyla bir hadis için yazılmış bir şiirin seslendirdiği özel bir sohbet gerçekleştirdi. Peygamber Efendimizin her bir sözünün yolumuzu aydınlatan kutup yıldızı gibi olduğunu söyleyen Yazgan, torunu Ahmet''in okuduğu hadislerin ışığında kaleme almış olduğu şiirleri okudu. ''Efendimiz, kendimiz için istediğimiz bir şeyi başkaları için de istememizi buyuyor. Arkamızdan dedikodu yapılmasını istemediğimiz gibi sevildiğimizi bilmenin hoşumuza gideceği aşikârdır. Bizim de başkaları için yapabileceğimiz ve yapamayacaklarımız da bununla sınırlıdır. Bu hadisi uygulamış olsak, İslam''ı yaşayan herkes mutlu olurdu.'' diyen Bestami Yazgan, günümüzde birbirimizi çok konuşarak daha çok incittiğimizi, eskilerin sükût orucu tutarak dinlemeyi seçtiklerini, böylelikle dinlendiklerini anlatarak bunun güzel bir alışkanlık olduğunu vurguladı ve dinleyicilere mikrofonu uzatarak görüşler aldı.


KAN ÇİÇEĞİ GAZZE ÇOCUKLARI

Peygamber Efendimizin ''Müminler bir vücudun azaları gibidir.'' hadisini ele alan Bestami Yazgan, vücudumuzun bir yeri ağrıdığında tamamını olumsuz etkilemesi gibi dünyanın herhangi bir yerindeki Müslümanların yaşadığı eziyet ya da zulümleri sahiplenmemiz gerektiğini söyledi. Türkiye''nin dört bir yanında yaşanan felaketlerden başlayarak dünyada zulüm gören Müslüman toplulukları tek tek dile getiren Yazgan, Gazze''de yaşanan acılara dikkat çekerek, ''Gazze''deki acı bizim acımızdır. Orhan Şaik Gökyay''ın dediği gibi sevenleri haykırmayan bir millet nasıl öksüzse haykırmayan ümmet de öksüzdür. Gerektiğinde kalemi kılıç gibi kullanarak zalimin üstüne yürümek gerekir.'' dedi ve ''Çocuğa Kurşun Değse'' adlı şiirini okudu. Gazze çocuklarının yaşamayı hak ettikleri hayattan çok uzak olmaları yüzünden yaşadıkları acılara elimiz uzanamıyorsa da en azından dile getirmekle Peygamber Efendimizin tavsiyesine uymuş olacağımızı söyleyen Yazgan, hali vakti yerinde olanların bu mağdur halka yardım göndermesi gerektiği konusunda mesajlar verdi. Dinleyicilerin arasında yer alan şair ve yazar Yusuf Dursun da Gazze için yazdığı ''Dur Diyelim Dur'' adlı şiirini okuyarak Yazgan''a eşlik etti.


BİRBİRİMİZİ SEVEREK SEVAP KAZANIYORUZ

Dünyada zulüm olmasının tek sebebinin insanları görevlerini yapmama halinin bir sonucu olduğuna dikkat çeken Bestami Yazgan, gücümüzün farkına vararak ortaya koyduğumuzda insanların zulüm yapmaktan geri duracağını ifade etti. Müslümanların birbirini sevmesi ve sevgisini ifade etmesi hususundaki hadisleri aktaran Yazgan, ''İslam birbirimizi severek ve gülümseyerek sevap kazandığımız bir din. Bu dinin mensupları olmakla ne kadar şükretsek az.'' dedi. Kadınlara dinimizin verdiği değerden de bahseden Bestami Yazgan, bilhassa annelerin hayatımızdaki önemini ve kendi annesi ile ilgili hatıralarını aktararak annesi için yazdığı şiiri okudu. Evliliğinin kırkıncı yılını yaşadığını ifade eden Yazgan, dinleyiciler arasında bulunan eşine daha önce hiçbir yerde okumadığı şiirini okuyarak hediye etti ve sohbetini bir dua şiiri ile noktaladı.


10 yıl önce