|

Girmeler Mağarası'nda kazı çalışmaları başladı

Seydikemer ilçesindeki 11 bin 500 yıllık geçmişi olduğu tahmin edilen Girmeler Mağarası'nda kazı çalışmalarına başlandı.

Aa
00:00 - 22/08/2013 Perşembe
Güncelleme: 16:49 - 22/08/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Girmeler Mağarası'nda kazı çalışmaları başladı
Girmeler Mağarası'nda kazı çalışmaları başladı

Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Tlos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Taner Korkut önderliğinde yürütülen kazı çalışmalarında, 12 kişilik bilim heyetinin görev aldığı belirtildi. Korkut, gazetecilere yaptığı açıklamada, Girmeler Mağarası'nda geçen yıl yarım kalan çalışmalara yeniden başladıklarını bildirdi.

Her iki mağaranın önündeki erken gelişim katmanlarına ait izlerden yola çıkarak çalışmalarını sürüdüklerini belirten Korkut, bu yılki kazılarda bir kaç farklı noktada yeni bulgulara ulaştıklarını söyledi. Korkut, bölgenin en erken yerleşim yerlerinden birisi olduğunu tahmin ettiklerini, geçen yıl yaptıkları analizlerde bölgedeki yaşamın milattan önce 9 bin yılın ikinci yarısına kadar geri gittiğinin anlaşıldığını kaydetti.

"Yerleşik hayat sürmüşler"

Buluntuların bölgede yaklaşık 11 bin 500 yıl öncesinde de yerleşik hayatın varlığını gösterdiğini anlatan Korkut, "Bu yıl elde ettiğimiz buluntular bunu daha da kuvvetlendirdi. Seramik, küçük el aletleri ve yongalar dışında mimari kalıntılara da ulaştık. Bu çalışma bizim için çok önemli, burada insanların göçebe değil, yerleşik bir hayat sürdürdüklerini belgeledik" dedi.

Bu ayın sonuna kadar çalışmalarını sürdüreceklerine işaret eden Korkut, çalışmalarda görev alan bilim heyeti ve işçilerin kazıları büyük bir hassasiyetle yürüttüğünü dile getirdi.

Kazı çalışmalarında yaklaşık 9 bin yıl önce insanların kullandığı seramikten üretilmiş çanak, çömlek, çakmak taşı, küçük el aletleri, kum taşından yapılmış havan figürleri ile takı ve süs eşyarına ulaştıklarını vurgulayan Korkut, bilimsel açıdan önemli olan buluntuların gün ışığına çıkmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.

11 yıl önce