|

Göynük'ün tarihi evleri restore ediliyor

Osmanlı dokusu ve mimarisinin korunduğu Göynük ilçesinde Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle son 5 yılda 42 ev turizme kazandırılırken, 4 konak ve 11 evin restorasyonu için proje hazırlandı.

Aa
00:00 - 2/04/2014 Çarşamba
Güncelleme: 16:12 - 2/04/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Göynük'ün tarihi evleri restore ediliyor
Göynük'ün tarihi evleri restore ediliyor

Göynük Belediye Başkanı Kemal Kazan, yaptığı açıklamada, kent merkezine 96 kilometre uzaklıkta bulunan Göynük'ün, tarihi konakları, han, hamam ve saat kulesiyle yoğun ilgi gördüğünü belirterek, konaklarıyla ünlenen ilçede tescillenmiş binaların restorasyon çalışmasının devam ettiğini söyledi.

İlçede tarihi evlerini restore ettirmek isteyen vatandaşların başvurularının, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen çalışma kapsamında değerlendirildiğini ifade eden Kazan, şöyle konuştu:

"Çalışmalar 2 aşamalı olarak yapılıyor. Sokak sanatlaştırma ve cephe iyileştirme dediğimiz proje kapsamında belediyenin fonunu kullanarak ve Kültür ve Turizm Bakanlığından yardım alarak gerçekleştiriliyor. Diğer proje ise Kültür ve Turizm Bakanlığı ile vatandaşlarımız arasında bizim koordineyi sağladığımız, tescilli restorasyon yaptırmak isteyen vatandaşlarımızın başvurduğu, onarımlarını kendilerinin yaptığı, masrafların bir kısmının Bakanlık tarafından karşılandığı bir çalışma var. Bu çalışmayla vatandaşımıza maddi destek sağlıyoruz."

Kazan, 2009 - 2014 yılları arasında 42 evin restorasyonun gerçekleştirildiğini vurgulayarak, "2015 yılında restorasyon yaptırmak isteyenlerin başvuruları kasım ayında sona erecek. Mart ayında toplanan komisyon Türkiye'nin hangi yerinde, nerelere restorasyon yapılacağına karar veriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığına şuana kadar 4 konak uygulama projesi ve 11 ev için restorasyon başvurusu yapıldı" şeklinde konuştu.

10 yıl önce