|

Gözleriyle öykü yazdı

ALS hastası Zehra Madenli'nin, gözlerini hareket ettirerek bilgisayar yardımıyla yazdığı çocuk öyküleri, Toronto'da düzenlenen 6. Ankara Ankara Kütüphanesi Öykü Yarışması'na damgasını vurdu. Madenli, bu yıl ilk kez verilen Büyük Ödül'e layık görüldü.

Aa
00:00 - 21/10/2013 Pazartesi
Güncelleme: 15:27 - 21/10/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Gözleriyle öykü yazdı
Gözleriyle öykü yazdı

Evlendikten sonra 2004 yılında geldiği Toronto'da, 2009 yılından Motor Nöron Hastalığı (MNH) olarak da bilinen ve şu ana dek çaresi bulunamayan ALS'ye yakalanan Madenli'nin, diğer ALS hastalarına örnek gösterilen çalışmaları, törende duygulu anların yaşanmasına neden oldu.

Ünlü bilim adamı Stephen Hawking'in kullandığı bilgisayarlı tekerlekli sandalyenin aynısını kullanan Madenli, hareket edebilen tek organı olan gözleriyle birçok öykü yazdı.

Törenden sonra eşi Sinan Madenli ile açıklama yapan Zehra Madenli, göz bebekleri ile seçtiği harfleri, göz kapaklarını açıp kapayarak sıraladı ve "Türkiye'ye selam olsun" mesajı gönderdi.

Hastalığın ilk yılı çok büyük depresyonlar yaşadıklarını anlatan Sinan Madenli, daha sonra devletin verdiği bilgisayar sistemi ve tekerlekli sandalyenin, eşini yeniden hayata bağladığını anlattı. Çocuklar için yazdığı Küçük Ayı, Kış ve Adı Yok isimli öyküleri ile tüm derecelerin üzerinde takdire layık görülen Madenli, ödülü Toronto ALS Topluluğu'na bağışladı.

Zehra Madenli yazdıklarını, www.zehra.madenli.com adlı internet sitesinden, ALS hastaları, sevenleri ve çocuklarla paylaşıyor.

Yarışmada birinciliği Çağatay Eroğlu'nun Sosyopat isimli öyküsü alırken, ikinci Atakan Eser ve üçüncü de Arzu Atılgan oldu.

Ankara Ankara Kütüphanesi'nin kurucusu Sevim Önen, "50. evlilik yıl dönümümüzde dostlarımızı yemeğe davet etmiştik. Şartımız, kimsenin hediye getirmemesi idi. İkinci düğünümüz gibi olsun diye düşünmüştük. Hep kitapsızlıktan yakındığımızı bilen dostlarımız, aralarında para toplayıp, bize verdiler. 'Bununla bir kitaplık kurun' dediler. Bu, sanki bir görev gibi oldu. 13 senedir devam ediyoruz. 5 binin üzerinde kitabı olan bir kitaplığımız oldu. Çok mutluyum" dedi.

10 yıl önce