|

Gözümü gitarla açtım

Dünyaca ünlü gitar sanatçısı Pepe Romero, 42. İstanbul Müzik Festivali kapsamında İstanbul''a geliyor. ''Gitarın Kraliyet Ailesi''nin 70 yaşındaki üyesi Romero, hayatının gitardan öncesini hatırlamıyor.

Harun Karaburç
00:00 - 18/06/2014 Çarşamba
Güncelleme: 21:04 - 17/06/2014 Salı
Yeni Şafak
Gözümü gitarla açtım
Gözümü gitarla açtım

Klasik müziğin efsanelerinden Pepe Romero, 42. İstanbul Müzik Festivali''ne konuk oluyor. 70. yaşını kutlayan Romero, perşembe akşamı İstanbullu hayranlarıyla Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall''de bir araya geliyor. ''Kendimi bildim bileli bir gitarist olarak gördüm'' diyen Romero, ''Gitarın Kraliyet Ailesi''nin bir üyesi. Celedonio Romero''nun hepsi birbirinden yetenekli üç oğlundan ikincisi. Gitarı vücudunun bir parçası gibi gören, hayatının gitardan öncesini hatırlamayan Romero''nun ailesi için yapılmış iki güzel belgesel de bulunuyor.

Geçmişe dayanan bir müzik kültürünüz var. Siz bu müzikal yolculuğu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Müzikal yolculuğumu kendi ruhsal yolculuğumdan bağımsız düşünmek yanlış olur; ikisi birlikte her şeyde iyiliğin ve güzelliğin bir ömür boyu arandığı süreci oluşturur. Dinleyiciyi memnun etmek adına çok çalışmam ve müzik yeteneğimi sürekli kullanmam da ayrıca bu sürece dahil olan unsurlar…

Gitarın Kraliyet Ailesi''nin bir üyesi olmak sizin de gitar çalmanızı kaçınılmaz kıldı diyebilir miyiz?

Kesinlikle! Muhteşem Celedonio Romero''nun oğlu olmak, onu dinleyerek büyümek, müziksel sihrine ve şiirsel ruhuna tanık olmak bana ilham veren en önemli kaynaklardı. Bu kaynaklar aynı zamanda bana müzisyen ve gitarist olmamla ilgili büyük bir tutku ve istek de verdi.

''Kendimi bildim bileli gitar çalıyorum'' diyorsunuz. Gitarla tanıştığınız ilk günü, hatırlıyor musunuz?

Gitar çalmadığım zamana ait hiçbir anımsamam yok. Hatırladığım kadarıyla gitarı hep sanki vücudumun bir parçasıymış gibi kollarımda tutardım, sonsuza kadar bana eşlik edecek bir arkadaşımmış gibi… Aynı şekilde, her zaman babamı, kardeşlerimi ya da kendimi çalarken dinlerdim.

19''unda gerçekleşecek konserde Türkiye''deki hayranlarınız için nasıl bir repertuar hazırladınız?

İspanyol gitar literatürüne doğru bir yolculuk olacak. Rönesans''ın Milan ve Mudarra''sı ile başlayarak klasik dönemden Sor, Giuliani ve Romantik Tarrega ile milliyetçi İspanyol bestecileri Celedonio Romero, Manuel de Fallai Joaquin Rodigoi Federico Moreno Torroba ve Joaquin Turina''ya kadar uzanacak.

Kendimizle yarışıyoruz
Kardeşlerinizle aranızda tatlı çekişmeler oluyor mu, ben daha iyi çalıyorum gibi? Aranızda nasıl bir müzik alışverişi var?

Kardeşlerimle aramızda, birbirimizin başarılarını takdir eden çok samimi bir ilişki var. Birbirimize zorluklarla başa çıkmada yardımcı oluyoruz ve bugün dünden daha iyi çalabilmeyi deneyerek kendi kendimizle yarışıyoruz aslında… Babamız çok zeki bir öğretmendi ve her birimize saygı duyduğumuz farklı repertuarlar verdi. Bir eser kardeşlerimizden birine aitse onu asla çalmazdık.

10 yıl önce