|

Hilye-i Şerif, Ferman ve Tespih koleksiyonu

Koleksiyoner Mehmet Çebi'nin Hilye-i Şerif, Ferman ve Tespih koleksiyonundan oluşan Geleneksel Sanatlar Karma Sergisi, AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem'in de katılımıyla açıldı.

Aa
00:00 - 4/07/2014 Cuma
Güncelleme: 18:27 - 4/07/2014 Cuma
Yeni Şafak
Hilye-i Şerif, Ferman ve Tespih koleksiyonu
Hilye-i Şerif, Ferman ve Tespih koleksiyonu

Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi'ndeki serginin açılışına, Satır ve Erdem'in yanı sıra AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya, Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin ve sanatseverler katıldı.

Açılışta konuşan Erdem, büyük milletlerin büyük medeniyetler kurduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Büyük medeniyetler de büyük sanat eserleriyle olur. Bir medeniyet sanatsız olmaz. Biz gerçekten milletçe tarihimize baktığımız zaman çok büyük bir medeniyetin mensubuyuz. Birçok sanatta da dünyaya öncülük etmişiz. Bunların başında hat sanatı gelir. En güzel hat sanatları İstanbul'da yazılmıştır. İşte bunlardan bir tanesi Hilye-i Şerif. Hilye-i Şerif, İstanbul'da özellikle Hafız Osman'la birlikte şaheser olarak ortaya çıkmış ve o gün bugün bizim gurur duyduğumuz önemli sanatlardan bir tanesidir."

Erdem, marifetin iltifata tabi olduğunu belirterek, "Siz iltifat etmezseniz büyük sanatçıları ortaya çıkarmak mümkün değildir. Bugün bu milletin sanat kabiliyeti olmadığından değil, sanata iltifat etmediğimizden sanatçılarımız bir bir ortaya çıkmıyor, çıkıyorsa da cılız çıkıyor" diye konuştu.

Fatih Sultan Mehmet'in, İstanbul'u fethettikten sonra yalnız fetihle kalmadığını, dünyanın neresinde sanatçılar, bilim adamları varsa, bütün imkanları onların önüne sererek büyük medeniyeti o şekilde inşa ettiğini anlatan Erdem, "İşte bizler de o medeniyetin mensupları olarak, bu medeniyet üzerine yeni şeyler koyacaksak bu tür organizeleri mutlaka yapmak, özellikle yeni nesli kültür kaynaklarımız, sanat kaynaklarımızla buluşturmak durumundayız" dedi.

Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin de ecdadın her alanda hayata değer katan işler yaptığını, hayatın her alanını ihtişamlı ve zarif bir şekilde süslediğini aktararak, şöyle devam etti:

"Özellikle gelecek nesillere bırakılacak eserleri büyük bir titizlikle işlemiş ve tarihi bir miras niteliğinde bizlere ulaştırmışlardır. Hilye-i Şeriflerde Hz. Peygamberimize duyulan özlem, saygı ve Peygamberimizin vasıfları en güzel şekilde tasvir edilmiştir. Günümüze ulaşan fermanlarla da hem tarihimizin ihtişamıyla gurur duyuyor hem de bu fermanlardaki ince düşüncenin güzelliğini hissediyoruz. Bu sergiyle, Türk-İslam sanatlarının mazide kalan sanatlar olmadığını göstermeyi, bugün de büyük başarılarla icra edilen sanatlarımızla insanlar arasındaki irtibatı yeniden tesis etmeyi amaçlıyoruz."

21 Hilye-i Şerif, tespihler ve fermanların bulunduğu sergi, 25 Temmuz'a kadar açık kalacak.

10 yıl önce