|

Işık Güner sergisini İTÜ'de açacak

Türkiye'nin sayılı bitki ressamlarından Işık Güner, ilk kişisel sergisini İstanbul Teknik Üniversitesi'nde açacak.

Aa
00:00 - 25/02/2014 Salı
Güncelleme: 16:30 - 25/02/2014 Salı
Yeni Şafak
Işık Güner sergisini İTÜ'de açacak
Işık Güner sergisini İTÜ'de açacak

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, Güner'in "Bitki İllüstrasyon" sergisi, 27 Şubat'tan itibaren İTÜ Rektörlük Sanat Galerisi'nde (RGS) görülebilecek.

Önemli bölümü Edinburgh Kraliyet Botanik Bahçesi özel koleksiyonunda bulunan Güner'in 41 resminin görülebileceği sergide, sanatçının İTÜ için özel olarak resmettiği 3 "Lale", "Gelincik" ve "Göksüsen" isimli 3 eseri de yer alacak.

Ressamın İTÜ'ye kullanım hakkını verdiği bu resimlerden hazırlanan porselen kupa ve not defterleri, sergi sırasında RSG'de, sonrasında ise 1773İTÜ mağazasında satışa sunulacak. RSG'nin sosyal sorumluluk bilinciyle gerçekleştirdiği bu çalışma sonucunda, Işık Güner imzalı ürünlerden elde edilen gelirin tamamı, İTÜ öğrencilerine burs kaynağı olarak kullanılacak.

Sergi, 27 Mart'a kadar ziyarete açık kalacak.

Işık Güner kimdir?

Çok sayıda uluslararası ödülün sahibi 31 yaşındaki sanatçı, lisans eğitimini çevre mühendisliği üzerine aldı. Kariyerine bitki ressamı olarak yön veren Güner, bu alana ilişkin kurslara katılarak eğitim aldı.

"Bitkileri Tanıyalım" adlı çocuk kitabının illüstrasyonlarını yapan ressam, "Kars-Iğdır Doğal Zenginlik Projesi" kapsamında üç yıl süreyle Kars'ta bitki ressamlığı eğitimleri verdi. 2008 yılından itibaren Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'ndeki bitki ressamlığı kursları, 2010 yılından itibaren de Edinburgh Kraliyet Botanik Bahçesi'nde düzenlenen kursların eğitmenliğini yürüten Güner, Londra ve Edinburgh'ta düzenlenen bitki ressamlığı sergilerinde 3 kez "Altın Madalya", 2 kez "Serginin En iyi Resmi" ve 2 kez de "Mary Mendum Ödülü"ne hak kazandı.

Bitki ressamlığı

Bitki ressamlığının Türkiye'deki kökleri Osmanlı İmparatorluğu'na kadar uzanıyor. Osmanlı Devleti'nin duraklama döneminden itibaren gelişimi duran, sonrasında yok olan bu sanat, yakın tarihte tekrar canlanmaya başladı.

Giderek daha çok ilgi uyandıran alanlardan biri olan bitki ressamlığında, Türkiye'de bulunan yaklaşık 10 bin civarı bitkinin, resmedilmesi ve bilimsel çalışmalara kaynak oluşturması açısından ihtiyaç bulunuyor. Ölçekli çizimlerin yapıldığı bitki ressamlığında, bitkilerin en küçük ve karakteristik yapılarının, mikroskobik özelliklerinin görülmesi sağlanıyor. Damar yapıları ölçekli ve ayrıntılı olarak açıklanıyor. Ortaya çıkan eserler, özellikle bilimsel çalışmalarda ve yayınlarda kullanılıyor.

10 yıl önce