|

İskender Pala'ya Cumhurbaşkanlığı'ndan ödül

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülen yazar İskender Pala,"Yaptığım; geçmiş zamanlardaki şairlerin, araştırmacıların, yazarların bildiklerini ve söylediklerini bugün yeniden inşa etmek" şeklinde konuştu.

Aa
00:00 - 1/11/2013 Cuma
Güncelleme: 13:06 - 1/11/2013 Cuma
Yeni Şafak
İskender Pala'ya Cumhurbaşkanlığı'ndan ödül
İskender Pala'ya Cumhurbaşkanlığı'ndan ödül

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne edebiyat dalında layık görülen yazar İskender Pala, divan edebiyatının son yıllara kadar fazla bilinmeyen, üzerinde fazla durulmayan, failatün ve failünden ibaret sayılan bir alan olduğunu belirterek, "Oysa şimdi ben ve bazı meslektaşlarımın gayretleri sonucunda divan edebiyatı toplumun genç kitleleri tarafından dinleniliyor, öğreniliyor, biliniyor ve merak ediliyor. Bu ilgiyi uyandıranlar içerisinde ön sıralarda yer aldığımı, dolayısıyla bu ödülü hak ettiğimi düşünüyorum" dedi.

30 yıllık yazarlık hayatına yaklaşık 75 kitap sığdırdı

Çok araştırarak, konuların üzerinde durarak yazmayı seven biri olduğunu ifade eden Pala, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yaptığım; geçmiş zamanlardaki şairlerin, araştırmacıların, yazarların bildiklerini ve söylediklerini bugün yeniden inşa etmek, onlardan belki ilham alarak bugünün insanlarına söyleyebilecek sözlerimi söylemek, belki bir köprü vazifesi görmek. Ortaya yaratıcı bir eser çıkarmıyorum. Çalışarak, gayret sarf ederek ve mesai harcayarak üzerinde işçilik yapıyorum. Benimki sanatkarlıktan ziyade belki zanaatkarlık diyebiliriz. Çünkü divan şairleri her şeyi söylemiş. Yeryüzündeki en güzel sözleri, en eski adamlar söylemiş. Biz onları yeni sözler zannediyoruz ama eski adamlar zaten o sözleri tüketmişler. Benim yaptığım, o sözlerin bugüne yansıyan zeminde yeniden üretilmesi gibi bir şey."

Pala, yazmak için bir zaman dilimi gözetmediğini belirterek, 09.30-19.00 saatlerinde Beşiktaş'taki ofisinde çalıştığını anlattı.

Günde 10 saatten fazla çalıştığını dile getiren Pala, "Bu çalışma sonunda belki o gün 1, 3, 5 sayfa, belki de hiçbir şey çıkmamıştır ama bu o gün çalışmadığım anlamına gelmez. Yazarlık serüvenimi değerlendiririm. O değerlerdirme, belki 3 gün sonra 20 sayfa olarak yansıyacaktır" diye konuştu.

İskender Pala, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile tanışıklığıyla ilgili, "Değişik mekanlarda, resepsiyona katıldığımda mesela elini sıkmışlığım vardır. Onun haricinde yok" dedi.

Yayınevinin devlet büyüklerine kitap gönderilmesiyle ilgili çalışmalar yaptığını dile getiren Pala, Cumhurbaşkanına, Başbakana, bakanlara ve milletvekillerine ilgili olduklara alanlara göre kitaplarının yollandığını sözlerine ekledi.

10 yıl önce
default-profile-img