|

İsmail Gaspıralı: Türk dünyasının ortak sesi

Türk fikir ve hareket dünyasının önemli ismi İsmail Gaspıralı vefatının 100. yılında bir takım etkinliklerle anılmaya devam ediyor. Ötüken yayınları Gaspıralı''nın kitaplarını Türk okuyucusuyla buluştururken, Eskişehir de bugün Gasprıralı''yla ilgili önemli bir sempozyuma ev sahipliği edecek.

Yusuf Genç
00:00 - 25/06/2014 Çarşamba
Güncelleme: 21:49 - 24/06/2014 Salı
Yeni Şafak
İsmail Gaspıralı: Türk dünyasının ortak sesi
İsmail Gaspıralı: Türk dünyasının ortak sesi

Türk fikir ve hareket dünyasının önemli isimlerinden İsmail Gaspıralı vefatının 100. Yılı dolayısıyla bir takım etkinliklerle anılmaya devam ediyor. UNESCO tarafından İsmail Gaspıralı yılı ilan edilen 2014 yılı boyunca Gaspıralı üzerine pek çok etkinlik, organizasyon yapılıyor, kitapları yeniden basılıyor. Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında, Türk Dünyasının büyük düşünürü İsmail Gaspıralı Bey''in vefatının 100. yılı dolayısıyla ''Gaspıralı İsmail Bey Sempozyumu'' bugün başlıyor.

İki oturum halinde düzenlenecek sempozyum, ''Gaspıralı''nın Muhiti ve Kişiliği'' ve ''Gaspıralı''dan Günümüze İntikal Edenler'' üst başlıklı iki oturumdan oluşuyor. Gaspıralı''nın fikir ve eylem planında ele alınacağı toplantıya İsmail Gaspıralı''nın torunu Gülnara Seitvanieva de katılıyor. Sempozyuma Korkut Tuna, İsmail Türkoğlu, İbrahim Maraş, Beşir Ayvazoğlu, Nadir Devlet ve Azmi Özcan''ın yanı sıra Kırım''dan da iki akademisyen katılıyor; Kamil Veli Narimanoğlu ve İsmail Kerimov.

KİTAPLARI BASILIYOR

Öte yandan Ötüken Yayınları, UNESCO tarafından Gaspıralı İsmail Yılı ilan edilen 2014''te İsmail Gaspıralı Bey''in eserlerinden seçme metinleri bir seri olarak basmaya devam ediyor. Kitapların editörü Kadir Yılmaz, ''Türk Dünyasında kendisinden ve düşüncelerinden çok sık bahsedildiği halde, eserleri gün yüzüne çıkmayan kişilerin başında gelmekteydi. Öyle ki Türk modernleşmesi üzerine yazılan kitaplarda ve üniversitelerde okutulan derslerde, ''Dilde, fikirde, işte birlik!'' düsturunun dışında ne kendisine ne de eserlerine dair ciddi bir şey bulmak mümkündü. Bu eksikliği gidermek için yola çıktık ve üç eserini yayınladık'' dedi.

YENİ ESERLERİ SIRADA

Önümüzdeki günlerde de Gaspıralı''nın eğitim hususundaki görüşlerini içeren yeni bir kitap çıkaracaklarını söyleyen Ötüken Yayınları''ndan editör Kadir Yılmaz, ''Ötüken Neşriyat olarak, Türk Dünyasının kültür, fikir ve özellikle eğitim alanlarında İsmail Gaspıralı''nın eserlerinin tanıtılmasının, zamanın ihtiyaçları ve şartları çerçevesinde yeniden ele alınarak tartışılmasının büyük önemi haiz olduğu kanaatindeyiz. Özellikle Türk diyarlarında açtığı okullarla, neşrettiği gazete, dergi ve kitaplarla toplumun, özellikle de kadın ve çocukların eğitim seviyesinin yükseltilmesi için sarf ettiği fedakârane gayretlerin kısa sürede ne gibi değişimlere vesile olduğu üzerinde yeterince düşünülürse, Gaspıralı''nın bizim için taşıdığı önem çok daha iyi anlaşılacaktır'' dedi.

10 yıl önce