|

İstanbul sokaklarını ejderhalar basacak

18. İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl “Özgürlükler-Sorgulamalar” teması altında gerçekleştirilecek. Türkiye'de Çin Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında Pekin Ejderha ve Aslan Tiyatrosu İstiklal'de sahne alacak

00:00 - 22/03/2012 Perşembe
Güncelleme: 03:54 - 22/03/2012 Perşembe
Yeni Şafak
İstanbul sokaklarını ejderhalar basacak
İstanbul sokaklarını ejderhalar basacak

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 18. İstanbul Tiyatro Festivali, 10 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. “Özgürlükler-Sorgulamalar” teması altında gerçekleştirilecek olan festival, insan haklarından göçe, savaştan şiddete insan yaşamını sarmalayan durumlar, konular ve gerçekleri irdeleyecek. Festival kapsamında yurt dışından 5, Türkiye'den 40'a yakın tiyatro ve dans topluluğunun 100'ü aşkın gösterisi İstanbullu seyircilerle buluşacak.

İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl çok özel bir performansa ev sahipliği yapıyor. Dünyaca ünlü çağdaş sanatçı Kutluğ Ataman'ın İstanbul Tiyatro Festivali için ürettiği “SILSEL, Türkiye'ye yazılmış mektuplar” adlı projesi, festival kapsamında 12 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda 7'den 70'e herkesi, hayalindeki gökyüzünü oluşturmaya davet edecek. İstanbul Tiyatro Festivali, şehrin 22 farklı mekânına yayılacak gösterilerin yanı sıra, uluslararası üne sahip tiyatro toplulukları ve dans gruplarının katılacağı söyleşi ve atölye çalışmaları, konferanslar ve sergilerle İstanbul'da tiyatroyla dolu bir ay yaşatacak.

DEV ÇİN KUKLALARI

İstanbul Tiyatro Festivali'nin başlangıcını, Türkiye ile Çin arasındaki kültürel yakınlaşmayı ve politik ilişkilerin güçlendirilmesini amaçlayan “Türkiye'de Çin Kültürü Yılı” etkinlikleri müjdeleyecek. 5 Mayıs Cumartesi gününden itibaren Fulya Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilecek Şanghay Şarkı ve Dans Topluluğu ve Pekin Operası gösterilerinin ardından, 10 Mayıs Perşembe günü Pekin Ejderha ve Aslan Sokak Tiyatrosu'nun İstiklal Caddesi'nde gerçekleştireceği dev kuklalardan oluşan renkli sokak gösterisi, İstanbul Tiyatro Festivali'ne renkli bir geçiş yapacak.

İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl bir ilke imza atarak dört yerli projeye ortak yapımcı olarak destek veriyor. Tiyatro Pera yapımı olan “Ah Smyram'm, Güzel İzmir'im” , Tilbe Saran-Cüneyt Türel yapımı olan “Elin Elimde”, Şehir Tiyatroları Çağdaş Gösteri sanatları Merkezi (ÇGSM) yapımı olan “İçtima-i Hakiki” ve Aydın Teker yapımı olan “Üç Faz” İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımı olarak Festival seyircisiyle buluşacak. Festivalde ayrıca, “Yeni Dalga” başlığı altında 9 genç tiyatro ve dans grubunun gösterileri kendi mekânlarının yanı sıra Salon ve Sahne Beşiktaş'ta seyircilerle buluşacak.

FESTİVALİN YABANCI KONUKLARI

18. İstanbul Tiyatro Festivali, dünyaca ünlü 5 uluslararası topluluğu ağırlayacak. Almanya'dan Schaubühne Berlin, Thomas Ostermeier'in çarpıcı yorumuyla “Hamlet”i sahneleyecek. Fransa'dan Koreograflar Montalvo & Hervieu ile Cirque du Soleil dansçıları Orfeo, İngiltere'den Young Vic Theatre Company “Kafka'nın Maymunu”, İsviçre'den Zimmerman & de Perrot “Hans ya da Heiri”, Fransa'dan Théâtre de la Ville “Gergedan” ile izleyici karşısına çıkacak.



12 yıl önce