|

İstanbul'da Saraybosna sergisi açıldı

Bosna'daki savaşın başlangıcı olarak kabul edilen Saraybosna kuşatmasının 22. yıl dönümünde Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'nde "Saraybosna Kırmızı Hattı" fotoğraf sergisi açıldı.

Aa
00:00 - 11/04/2014 Cuma
Güncelleme: 09:56 - 11/04/2014 Cuma
Yeni Şafak
İstanbul'da Saraybosna sergisi açıldı
İstanbul'da Saraybosna sergisi açıldı

Beyoğlu Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Saraybosna'nın kültürel tarihini ve savaşın acımasız yüzünü gözler önüne seren ve küratörlüğünü Beste Gürsu ile Haris Pasovic'in üstlendiği serginin açılışına, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Saraybosna Novi Grad Belediye Başkanı Samir Efendic, Bosna ve İstanbul'dan çok sayıda davetli katıldı.

Beyoğlu ile Novi Grad belediyeleri "kardeş şehir" olacak

Açılışta konuşan Demircan, savaşın en derin acılarının yaşandığı Saraybosna'nın sergiye konu olduğunu belirterek, "Bu katliam, 11 bin 541 kişinin öldürüldüğü ve Aliya İzzetbegoviç'in teşebbüsüyle savaşa savaşla cevap vermeyen çok özel bir bakış açısı. Dünyada savaşların huzursuzluk getirdiğini biliyoruz. Savaşsız bir dünya istiyoruz. Her zaman barıştan yanayız. Bu çalışmadan dolayı fotoğrafçıları kutluyorum" ifadelerini kullandı.

Novi Grad Belediye Başkanı Samir Efendic'in Beyoğlu ile "kardeş şehir" olmayı teklif ettiğini aktaran Demircan, bu teklife memnuniyetle "evet" dediğini kaydetti.

Efendic ise iki yıldır Beyoğlu Belediyesi ile işbirliği içinde olduklarını belirterek, "Bu sergi savaştan 22 yıl sonra gerçekleştiriliyor. Burada hayatını kaybedenlerin hepsi bizim kardeşlerimiz. Umuyorum ki Türkiye gibi önemli bir ülkeyle işbirliğimizi hep devam ettireceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Proje koordinatörü Haris Pasoviç de Saraybosna'da hayatını kaybedenler anısına boş sandalyelere konser verdiklerini aktararak, şöyle devam etti:

"O gün çok üzücü bir gündü. Hayatını kaybeden kişilerin yakınları oradaydı. 641 küçük çocuğun annesi ve babası oradaydı. Şimdi o acı günü hafızalarımızda diri tutmak için sergimizi tüm İstanbullulara açtık."

Saraybosnalı fotoğrafçılar Dado Ruviç, Denis Ruviç, Midhat Mujkiç, Midhat Poturoviç ve Amer Kajimoviç tarafından hazırlanan sergi, 19 Nisan'a kadar ziyarete açık kalacak.

10 yıl önce