|

İstiklâl'in sesini gördünüz mü?

Sanatçı Refik Anadol ve mimar Alper Derinboğaz'ın birlikte hazırladığı 'Aktif Strüktürler v1.1: Akustik Formasyon / İstiklâl Caddesi' adlı enstalasyon, mekân ve ses arasındaki ilişkiyi, İstiklâl Caddesi'nin çok katmanlı akustik belleği üzerinden inceliyor.

00:00 - 20/09/2011 Salı
Güncelleme: 21:54 - 19/09/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
İstiklâl'in sesini gördünüz mü?
İstiklâl'in sesini gördünüz mü?

Aktif Strüktürler v1.1: Akustik Formasyon / İstiklâl Caddesi' başlığı altında Yapı Kredi Kültür Merkezi, 12. İstanbul Bienali ile eş zamanlı olarak ses getirecek bir enstalasyona ve sergiye ev sahipliği yapıyor. Bu sergi projesi kapsamında Yapı Kredi Kültür Merkezi'nin Galatasaray'a bakan cephesinde mimari yapıyı görsel performansla aktif hale getiren bir enstalasyon sergileniyor. Bu enstalasyonda Taksim'den Tünel'e kadar olan yolda kaydedilen ses dalgaları, binanın 200 m2'lik dış cephesine yansıtılıyor. Daha sonra bu ses dalgalarından alınan bir kesit, 2 boyutlu ışık huzmeleriyle 3 boyutlu strüktür üzerine yansıtılıyor. Türünün bu ölçekteki ilk örneği olan enstalasyonun sergisi ise, 16 Eylül'de başladı. Sergi 30 Kasım 2011 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

GÖRÜLEN SESLER

Beyoğlu'nu gezenler Yapı Kredi Kültür Merkezi binasının Galatasaray Meydanı'na bakan cephesinde enstalasyonu bir hafta boyunca izleyebilecek. Yapı Kredi Kültür Merkezi'nin birinci katındaki sergide ise Kasım ayı sonuna kadar enstalasyonun üretim süreci ve çeşitli denemelerini anlatan mimari ve görsel/işitsel çalışmalar incelenebiliyor.

Aktif Strüktürler v1.1: Akustik Formasyon / İstiklâl Caddesi sergisinde izleyiciler, İstiklâl Caddesi'nin ses hafızasını(akustik belleği) ve sesin farklı temsillerini deneyimlerken; akşam saatlerinde görsel bir performansla binanın dış cephesinde yapılan dijital ve estetik şovu seyretme imkânı bulabiliyorlar.



13 yıl önce