|

İyi ki doğdun Chopin

Memet Ali Alabora ve Emir Gamsızoğlu'nun Chopin'li anıları paylaşıp, Chopin'in eserlerini seslendirecekleri konser, bestecinin doğum gününde yani bugün Cemal Reşit Rey'de gerçekleşecek

Sümeyra Gümrah Teltik
00:00 - 22/02/2010 Pazartesi
Güncelleme: 23:23 - 21/02/2010 Pazar
Yeni Şafak
İyi ki doğdun Chopin
İyi ki doğdun Chopin

Emir Gamsızoğlu ve Memet Ali Alabora 2008 Mayıs'ında “Goldberg Varyasyonları Yolculuğu” ile Cemal Reşit Rey sahnesinde, özel bir projeyle seyirci ile buluşmuştu. İki arkadaş, bu defa, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'na gelen klasik müzik severler ile birlikte Chopin'in 200. doğumgününü kutlayacak. Bugün gerçekleşecek olan etkinilkte Chopin'in müzikte yaptığı devrimler, 20 ve 21. yüzyıldaki büyük Chopin yorumcuları; kayıtlar, fotoğraflar ve müziği eşliğinde muhteşem bir sohbet sizleri bekliyor olacak.

Chopin'in hayat hikayesinde sizi etkileyen neydi?

Memet Ali Alabora: Chopin'in hayatı hikayesine baktığımızda onun hiç de sonradan üzerine atfedilen klişelere sahip olmadığını gördük. Salon müzisyeni olarak bilinen ve çoğu zaman da bu yüzden küçümsenen Chopin aslında topluluğa çalmayı sevmeyen, konser vermekten haz etmeyen, hayatı boyunca sadece 50'de biraz fazla konser vermiş bir adam. Hayatı ve kendi fikirleri ile ilgili bu tür detaylar onu kendimize daha da yakın hissetmemize neden oldu.

HERKES CHOPİN'İNİ ANLATTI

Chopin'in 200'üncü doğum gününü milletçe kutluyoruz. 200. doğum yılı adına yazılan kitaplar, farklı şehirlerde konser programları ve 22 Şubat'ta “İyi ki doğdun Chopin” diyeceğiz hep birlikte. Chopin'i Türk dinleyicisine bu kadar sevdiren ne?.. (Hani belki Mozart'ı Türk Marşı'nı bestelediği için sevebiliyor olabiliriz, ya Chopin'i?)

Memet Ali Alabora: Bizce bu tür yaratıcıların milleti yok. Onların eserleri bütün dünyaya yayılıyor. Biz ilişkimizi kişisel olarak kuruyoruz. Chopin'i sadece Türk dinleyicisi değil, müzik dinleyen herkes sevebilir. Mozart'ı da Türk Marşı bestelediği için sevmiyoruz. Hepimize çok güzel eserler verdikleri için seviyoruz.

Kendimden örnek vereceğim. Benim Chopin'le tanışmam onun yaşamını anlatan bir kitabı okuduktan sonra oldu. Artık çalan bir eserin ona ait olup olmadığını anlayabiliyordum, sanki tüm yaşamını notalara dökmüştü. Chopin'in eserleri için sizce bu tespitim yanlış mı? Onun bestelerini nasıl anlatırsınız Chopin'le henüz tanışmamış birine?

Emir Gamsızoğlu: Bizce herkesin tespiti doğru. Bunun için de hem müzik dünyasından, hem de farklı mesleklerden insanlarla röportajlar yaptık. Herkes kendi Chopin'ini anlattı. İnanılmaz hayran olan da var, kendisi için çok bir şey ifade etmeyen de. Herkes kendine göre anlatmalı bizce Chopin'i. Biz de Pazartesi günü bunu yapmaya çalışacağız.

Şimdiye kadar en iyi Chopin yorumunu kimden dinlediniz? (Elbette ki Emir Bey'dir ama onun dışında bir isim lütfen)

Memet Ali Alabora: Artur Rubinstein, Samson François, Arturo Benedetti Michalengeli

Sizlerin klasik batı müziğini sadece dinleten değil, aynı zamanda öğreten etkinliklerinize alıştık. Yine daha önce CRR'de gerçekleştirdiğiniz “Goldberg Varyasyonları”, İş Sanat'ta hala devam eden “Notada Yazmayanlar” ve şimdi de “İyi ki Doğdun Chopin!”… Sıra da ne var?

Memet Ali Alabora: Gerçekleştirdiğimiz etkinlikler aklımıza proje yapalım diye gelmiyor; zaten bu müzikler ve onlarla ilgili aramızda kurduğumuz oyunlar sayesinde hayatımızdan hiç çıkmıyorlar. İleriye dönük olarak ikimizin paylaştığı ve keyif aldığı müzikler üzerine işler üretmeye devam edeceğiz.

200 MUMLU PASTA KESECEĞİZ

Gerçekleştirmeyi çok istediğiniz ama daha zamanı var dediğiniz bir proje var mı? Chopin'in 250. Doğum Yılı dışında…?

Emir Gamsızoğlu: Karımla New York'da Schumann'ın Karnaval'ı üzerine bir gösteri hazırlıyoruz. Memet Ali ile eşi Pınar'da bize katılacaklar.

Günümüz klasik müziğinde neden yeni bir Mozart, Beethoven ya da bir Chopin yok?

Emir Gamsızoğlu: Beethoven ve Mozart gibi besteciler olamaz. Çünkü hayat bugün başka türlü yaşanıyor. Bu başka türlü hayat dinamiklerinin içinde başka karakterde başka türlü dehalar var, bunları da bir sonraki yüzyılda insanlar daha iyi anlayacaklardır.

Türk bestecileriyle ilgili bir çalışmanız olacak mı? Sizi en çok etkileyen bestecimiz kim?

Emir Gamsızoğlu: Şimdilik aklımızda bir şey yok.

Memet Ali Alabora: Ben en çok Ahmed Adnan Saygun severim.

CRR'de Chopin'in doğum gününe gelenleri neler bekliyor?

Emir Gamsızoğlu: Sahneyi evimizin salonuna, seyircileri de bize katılmaya gelmiş misafirlere dönüştürmeye çalışacağız. Chopin hakkında en çok kullanılan “büyük eserlerde küçük, küçük eserlerde büyük” sözünden, "piyanonun şairi" tabirine, verem hastalığının müziğine etkisinden, büyük aşkı George Sand'ın hayatındaki yerine, vatan hasretiyle yanıp tutuşan güçlü ruhundan, İstanbul'da ölen şair dostu Adam Mickiewicz'e, yaşıtları Liszt ve Schumann'dan, müzikte yaptığı devrimlere, 20 ve 21. yüzyıldaki büyük Chopin yorumcularına; kayıtlar, fotoğraflar ve müziği eşliğindeki bu sohbeti, üzerinde 200 mum olan doğumgünü pastasını keserek bitireceğiz.








14 yıl önce