|

"Judith" ve "Çeşmebaşı" balelerinin prömiyeri yapıldı

Antalya Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB), "Judith" ve "Çeşmebaşı" balesinin prömiyerini yaptı. ANTDOB, yenilediği, dünya repertuvarına giren ilk ve tek Türk bale eseri "Judith"i, "Çeşmebaşı" balesi ile birleştirerek Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde prömiyerini gerçekleştirdi.

Aa
00:00 - 9/04/2014 Çarşamba
Güncelleme: 11:22 - 9/04/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
"Judith" ve "Çeşmebaşı" balelerinin prömiyeri yapı
"Judith" ve "Çeşmebaşı" balelerinin prömiyeri yapı

Müziği Çetin Işıközlü'ye ait, librettosunu Medeia Magalashvili'nin yaptığı ve ilk koreografisini Alfred Rodrigues'in üstlendiği tek perdelik "Judith" balesi, bu kez Nugzar ve Medeia Magalashvili tarafından sahneye konuldu. Besteci Işıközlü, ilk eseri olan "Judith"i balerin eşi Işıl'a ithaf etmişti.

Alfred Rodrigues, Frenc Suba ve Rene Pegliasco gibi tanınmış koreograflar tarafından sahneye konan eser, James Urbain gibi ünlü dansçılar tarafından icra edilerek dünya repertuvarına giren ilk ve tek Türk bale eseri olma niteliğini taşıyor.

Ferit Tüzün'ün en bilinen yapıtı olan ve ilk koreografisi Dame Ninette de Valois tarafından yapılan ilk Türk bale süiti "Çeşmebaşı" eseri ise Uğur Seyrek tarafından yenilenerek sahneye konuldu.

İki balenin orkestra şefliğini Hakan Kalkan üstlenirken, dekor tasarım Gürcan Kubilay, kostüm tasarım Sevtaç Demirer ve ışık tasarım Mustafa Eski, imzasını taşıdı.

Arka arkaya sahnelenen iki perdelik temsiller 10, 12 ve 19 Nisan'da tekrar sanatseverlerin karşısına çıkacak.

10 yıl önce