|

Kapı kapı dolaşarak eski fotoğrafları topladı

Sivas'ın Gölova ilçesinde emekli öğretmen Nebahat Bayram, ilçe merkezi ve köylerde kapı kapı dolaşarak topladığı yaklaşık 2 bin eski fotoğraf ile yöresel kıyafetleri, eski ev eşyalarını ve tarım aletlerini Kültür ve Sanat Evi'nde sergiliyor.

Aa
00:00 - 26/12/2013 Perşembe
Güncelleme: 10:43 - 26/12/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Kapı kapı dolaşarak eski fotoğrafları topladı
Kapı kapı dolaşarak eski fotoğrafları topladı

Bayram'ın nostaljik sergisi, yöre halkının ve ilçeyi ziyaret edenlerin ilgisini çekiyor. Gölova Kültür ve Sanat Evi'nde oluşturulan sergide, eski başbakanlardan merhum Bülent Ecevit'in gençlik yıllarına ait fotoğraflar da yer alıyor.

Gölova heyetinin, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ı Ankara'da ziyaretine ilişkin fotoğrafların da bulunduğu sergide, ilçenin ilk bekçilerinden Halil Önge'ye ait bekçi kıyafeti görenlerin dikkatini çekiyor.

Eşi Dursun Bayram'a ait daktiloyu da sergileyen Nebahat Bayram, sergisini genişletmeyi planlıyor. Bayram, yaptığı açıklamada, eski yıllarda öğrencileriyle çektirdiği fotoğraflara bakarken sergiye açmayı düşündüğünü söyledi.

Eski fotoğrafları bir araya getirerek sergi için ilk adımı attığını anlatan Bayram, daha sonra ilçe merkezi ve köylerde vatandaşlardan topladığı fotoğraflarla sergiyi genişlettiğini belirterek, "Evleri dolaşmaya gittiğimde insanlar, sandıklarda bulunan fotoğraflarını çıkartıp verdi. Ben de bu fotoğrafları taradıktan sonra 15x21 ebadında büyüterek sergimize koymaya başladım. Sergimi ilk kez, 2006 yılında yayla şenliklerinde yaylada açtım. Daha sonra ise bu fotoğrafları Kültür ve Sanat Evi'nde tahsis edilen odada sergilemeye başladım" diye konuştu.

Fotoğraflarının çoğalmasının ardından web sitesi oluşturduğunu ve bu kareleri sitesinde de sergilemeye başladığını belirten Bayram, "İnsanlar, sergime yoğun ilgi gösteriyor. Bu da beni memnun ediyor" dedi.

Kültür ve Sanat Evi'ndeki şark odasında ise evlerden topladığı eski kıyafetleri, ev eşyalarını ve tarım aletlerini sergilediğini anlatan Bayram, "Açtığımız her iki sergiyi gezmeye gelenlerin birçoğunun gözyaşlarına hakim olamadığını görüyorum çünkü annesinin, babasının fotoğrafları burada. Kendi çocukluk fotoğraflarını görüyorlar, tabii ki duygulanıyorlar" şeklinde konuştu.

Bayram, bu nostaljik sergiyi açmaktan dolayı mutlu olduğunu sözlerine ekledi.

Belediye Başkanı Yenidünya'yı duygulandıran fotoğraf

Bu arada, sergiyi gezen Gölova Belediye Başkanı İbrahim Yenidünya, 1970'li yıllarda Gölova Futbol Takımı'nda top koşturduğu arkadaşlarıyla çekilmiş toplu fotoğrafı görünce duygulandı.

Birçok arkadaşının vefat ettiğini anlatan Yenidünya, "Anılarımızı, çocukluk çağımızı bu fotoğrafta görüyoruz. Böyle bir sergiyi sürekli açık tuttuğu için, kendini bu işe adadığı için Nebahat Bayram öğretmenimize teşekkür ediyorum" dedi.

10 yıl önce