|

"Kara Fatma"ya İstanbul'da anıt mezar

Milli Mücadele döneminde asker eşiyle birlikte cepheden cepheye koşan, askerlere yemek pişiren ve gerektiğinde yaralarını saran Erzurumlu Fatma Seher'in hikaye İlknur Bektaş tarafından kaleme alınmıştı. Türk Kızılayı'nca İstanbul'a Fatma Seher'in anıt mezarı yapıldı.

.
00:00 - 1/07/2014 Salı
Güncelleme: 11:12 - 1/07/2014 Salı
Yeni Şafak
"Kara Fatma"ya İstanbul'da anıt mezar
"Kara Fatma"ya İstanbul'da anıt mezar

Vatan topraklarını düşmana karşı koruyarak cepheden cepheye koşan Fatma Seher, Sivas Kongresi sırasında Atatürk ile görüşerek savaşa katılmak için izin ister. 'Kara' lakabını da, üsteğmen rütbesini de Mustafa Kemal'den alan Kara Fatma'nın kahramanlıkları sadece yurt içinde değil yurt dışında da yankı buldu. Devletten aldığı üsteğmenlik maaşının tek kuruşuna dokunmadan Kızılay'a bağışlayan Kara Fatma, İstanbul'da yoksulluk içinde hayatını kaybetti.


Lakabını da, üsteğmen rütbesini de Mustafa Kemal'den aldı

Erzurum'da dünyaya gelen Fatma Seher, Balkan Harbi yıllarında asker olan eşiyle birlikte Edirne'ye yerleşir. Sarıkamış'a gönderilen eşiyle birlikte bu defa Doğu Cephesi'nde çeşitli görevler üstlenir. Eşinin şehit düşmesinden sonra Fatma Seher'in savaş sahnesine çıktığı görülür. Ermeni çeteleri tarafından eşi, kardeşi öldürülen kadınlar ile akrabalarından oluşan bir müfreze oluşturur. Sivas Kongresi sırasında Mustafa Kemal Paşa ile görüşerek savaşa katılmak için izin ister. 'Kara' lakabını da, üsteğmen rütbesini de Mustafa Kemal'den alır. Aşçılık, hastabakıcılık, hemşirelik gibi pek çok görevin yanında İstiklal Harbi'nde 300 kişilik bir orduyu komuta eder. Savaşın sona ermesinden sonra İstanbul'a yerleşir.


Bektaş ortaya çıkardı, Kızılay vefa gösterdi

İlknur Bektaş'ın kaleme aldığı kitapla ortaya çıkardığı Devletin kendisine bağladığı maaşın tek bir kuruşuna bile dokunmadan Kızılay'a bağışlayan Kara Fatma, İstanbul Darülaceze'de yoksul biri olarak hayata veda etti. Naaşı İstanbul Kasımpaşa Kulaksız Mezarlığı'na defnedilen Kara Fatma'nın mezarı yol yapım çalışmaları sonrasında kayboldu. Türk Kızılayı, yıllar sonra vefa göstererek İstanbul Kasımpaşa Kulaksız Mezarlığı'nda Kara Fatma için anıt mezar yaptı. Çalışmaları biten anıt mezarın açılışı ise 14 Haziran Cumartesi günü açılacak. Yapılan anıt mezarına 'Türk Kızılay Bağışçısı Gazi Üsteğmen Fatma Seher Hanım namı-ı diğer Kara Fatma 1888-1950. Ruhuna Fatiha' yazıldı.

10 yıl önce