|

Kaybolan resimlerine 13 yıl sonra kavuştu

Sanat çevresince "deniz ressamı" olarak tanınan Mustafa Günen, 13 yıl önce kaybolan resimlerine kavuştu.

Aa
00:00 - 21/07/2014 Pazartesi
Güncelleme: 14:03 - 21/07/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Kaybolan resimlerine 13 yıl sonra kavuştu
Kaybolan resimlerine 13 yıl sonra kavuştu

Günen'in 2001 yılında birlikte çalıştığı organizatörün düzenledikleri serginin ardından kendisine teslim etmediğini ileri sürdüğü resimleri bir depoda ortaya çıktı.

Mustafa Günen yaptığı açıklamada, 13 yıl önce birlikte çalıştığı organizatörün, düzenledikleri son serginin ardından resimleri teslim etmediğini ve ortadan kaybolduğunu söyledi.

Aradan geçen sürede olayın savcılığa intikal ettiğini aktaran Günen, "Kadının ifadesini almak üzere tutuklama kararı çıkarıldı ancak hiçbir yerde bulunamadı. Benim verdiğim adreslerde de "yok" dediler. Kadına ulaşamadılar ve zaman aşımı nedeniyle 7,5 yıl sonra dava düştü. Dava düşünce de peşini bıraktım artık" diye konuştu.

Günen, bir süre önce resimlerinin bulunduğu deponun sahibinin sanatla ilgilenen bir yakınına deposunda 13 yıldır kime ait olduğunu bilmediği bazı resimlerin olduğunu söylediğini aktararak, internet üzerinden kendisine ulaştıklarını anlattı.

Depo sahibinin 13 yıl depoda kalan resimler için cüzi miktarda kira alarak kendisine kolaylık yaptığını kaydeden Günen, resimlerin toplam değerinin 200 bin dolar civarında olduğunu bildirdi.

Günen, bulunan 12 resimden 7'sinin büyük boyutlu olduğunu ifade ederek, resimlerine kavuşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Günen, "Benim için önemli olan 7'si geri geldi. O da muhtemelen şundan olmuştur; büyükleri taşıyamamıştır. Büyük boyutlu resimleri satması da zordur. Küçükler kolaylıkla satılabilir" diye konuştu.

Resimlerini genellikle 100x170 santimetre ölçülerinde çizdiğini belirten Günen, şöyle devam etti:

"Bu resimleri bu ölçüde yapan dünyada yok. Şu anda bu ölçüde ve bu teknikle yapan yok. 200 yıldır görülmeyen tekniği yaptığımı New York'da yazdılar zaten. Bu teknikteki resimleri inceleyin. Bir ingiliz var. Bir metreden daha küçük resimler yapıyor. Denizi yapıyor ama çok güzel yat resimleri, tekneler, yelkenliler yapıyor denizin üzerine. Bu resimlere de 300-400 bin pound para istiyor. Başarılı deniz ressamları eserlerine çok para istiyor."

Günen, resimlerinden bazılarının Londra'da da satıldığını ve önemli koleksiyonlara girdiğini dile getirerek, dünyada deniz resmi yapanların genelde küçük boyutları tercih ettiğini vurguladı.

Alan büyüdükçe resimde lekelerin genişlediğini söyleyen Günen, "Alan büyüdükçe su gibi olması zorlaştığı için tekne falan koyarak bu resimleri tamamlıyorlar. Ben hemen hemen hiç tekne koymam. Denizin hareketlerini kısıtlayıcı hiçbir obje koymam. Resimlerimde nadiren küçük tekneler kullanmışımdır" değerlendirmesinde bulundu.

Günen, bazı eserlerinin, uzun yıllar depoda kaldığı için zarar gördüğünü kaydetti.

Üç resminin geçen günlerde Cumhurbaşkanlığı koleksiyonuna alındığını ifade eden Günen, Cumhurbaşkanlığı tarafından kendisine ay yıldızlı kase ve rozet gönderilmesinden gurur duyduğunu sözlerine ekledi.

10 yıl önce