|

Kazanlı Yenilikçi Alimler Sempozyumu başladı

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, "Türk dünyasının bütün değerleri hangi çağda ve hangi coğrafyada yaşanmış olursa olsun, bizleri aynı değerler dünyasına davet etmiştir. Dolayısıyla değerler dünyamızda kimi zikredersek edelim, Türk dünyası gönül ummanına ulaşırız" dedi.

Aa
00:00 - 4/04/2014 Cuma
Güncelleme: 12:09 - 4/04/2014 Cuma
Yeni Şafak
Kazanlı Yenilikçi Alimler Sempozyumu başladı
Kazanlı Yenilikçi Alimler Sempozyumu başladı

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Dersaadet Kültür, Edebiyat, Dil, Sanat ve Tanıtım Platformu Derneğince düzenlenen uluslararası ölçekli "Kazanlı Yenilikçi Alimler Sempozyumu"nun ilk bölümü, Türkiye, Kırım, Rusya, Tataristan, Azerbaycan, Güney Kore'den yaklaşık 50 akademisyenin katılımıyla Yunus Emre Kültür Merkezi'nde başladı.

Tataristan'da 19'uncu yüzyılda başlayan yenileşme hareketinin mimarlarından Kazanlı alimler, Şehabeddin Mercani, Rızaeddin Fahreddin ve Musa Carullah'ın tüm yönleriyle işlenmesi hedeflenen sempozyumun açılış töreninde konuşan Tuna, Türk dünyasına düşünce ve eserleriyle yön vermiş şahsiyetleri ele alan çok sayıda etkinlik gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Bununla iki temel amaçları bulunduğunu vurgulayan Tuna, "Birincisi birbirimizi yakından tanımak, diğer amacımız ise yüksek insani değerlerle kuşanmış medeniyetimizi tanımak ve tanıtmaktır. Zira Türk dünyasının bütün değerleri hangi çağda ve hangi coğrafyada yaşanmış olursa olsun, bizleri aynı değerler dünyasına davet etmiştir. Dolayısıyla değerler dünyamızda kimi zikredersek edelim, Türk dünyası gönül ummanına ulaşırız" diye konuştu.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ise Mercani, Fahreddin ve Carullah'ın, eserlerinde yer alan görüşlerini paylaştı.

Sempozyumun yürütme kurulu başkanı Mehmet Kamil Berse de bu etkinliğin, 2014 Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Kazan ile Eskişehir arasında köprü olacağını belirterek, ikinci bölümün Kazan Devlet Üniversitesinde 18-19 Nisan'da yapılacağı bilgisini verdi.

Daha sonra gerçekleştirilen açılış oturumunda, "Kültür Dünyamızın Duayeni Kazan ve Kazanlı Alimlerin Türk Dünyasındaki Yeri", "Dünyadaki Güç Mücadeleleri ve Türk Dünyasındaki Yeri", "Çağdaş İslam Düşüncesi Açısından Tatar Cedidizm Hareketi Hakkında Değerlendirme" konularında sunumlar yapıldı.

Sempozyum, 5 Nisan'da sona erecek.

10 yıl önce