|

Kertenkele okuyucusuyla buluştu

Edebiyat eleştirisi ve Türk Düşüncesi güzergâhında gündemi yakın takibe alarak kendinden emin adımlarla ilerleyen Kertenkele'nin 27. sayısı okuyucu ile buluştu. Derginin her sayısında düzenli olarak yayınlanan 'kertenkele' imzalı 'içsöz'ler klasiğinde, Türkiye'nin son dönem siyasi gündemine dair aforizma niteliğinde ikaz yüklü notlarla karşılaşıyoruz.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 17/06/2014 Tuesday
Güncelleme: 16:39 - 17/06/2014 Tuesday
Yeni Şafak
Kertenkele okuyucusuyla buluştu
Kertenkele okuyucusuyla buluştu

Derginin işbu içsözleri, Kertenkele'nin ayırıcı bir vasfı olarak-Millet Penceresinden Büyük Fotoğraftan siyasi olaylara tahlilci ve derinlemesine bakışı - farklılığını gün geçtikçe belirginleştirip boyutlarını ve ağırlığını genişletiyor.

Kertenkele, Üstad Sezai Karakoç'un Yüce Diriliş Partisi'nde yaptığı konuşmaların çözümünü metne aktararak yayınlıyor. Karakoç'un 12 Ekim 2013 tarihli konuşması Murat Şahin ve Ahmet Çiçek'in çözümlemesiyle yayınlanıyor.

Kertenkele'nin çıkan her sayısında devam eden bu ısrarlı iktibas ve bununla irtibatlı birden fazla eleştiri-inceleme-değerlendirme ve kitap yorum faaliyetleri, genel edebi kamuya bu çizginin-Dirilişçi Mefkûre- önemini ve mahiyetinin çok çağrışımlı çok katmanlı içerik derinliğini gören göze, duyabilen kulağa tebarüz ettiriyor.

Dergideki şiirler...

İmgeci-Modern Şiirden, Neo Epik-Popülist Şiirin iyi örneklerine, anti-modern/anti estetik şiirlerden Neo Barbar ve Mücadeleci Şiirin somut örneklerine Kertenkele, bereketli, çok renkli, çeşitli, canlı bir karnavalı anımsatıyor. Bu farklı ve aşırı uçlara varan şiir anlayışları, aslında-esasında her şairin kendi yürüdüğü yolda, çizdiği çizgide, dokuduğu kumaşta Türk Şiir okuruna ve Türk Şairine kendine münhasır yeni bir şerit ve nefeslenme alanları açıyor.

Kertenkele Yazınsal Bir İşçi Topluluğudur

Tepebaş'ın bir diğer yazısı ise 97 senesinde Tütün dergisinde kaleme alıp seri halde yayınladığı türler arası geçişkenlik içeren 'Korsan Haritaları' adını verdiği yazılarının devamı niteliğinde. Kertenkele Yazın İşçileri Topluluğu içersinde Orhan Tepebaş'ın, Korsan Haritaları'na dergide devam edeceği bilgisi verildi.

Titiz yazın işçisi Ali Celep, Üstad'ın Şiirleri Üzerine konuşmalarının dördüncü bölümüyle Kertenkele sayfalarında yer alıyor.


10 years ago