|

Konya Buğday Pazarı'nda Güvercin geleneği

Konya'da tarihi çarşıların bulunduğu eski Buğday Pazarı civarında dükkan işleten esnaf, sabah bereketli bir gün için güvercinlere yem verme geleneğini halen yaşatıyor.

Aa
00:00 - 12/04/2013 Cuma
Güncelleme: 12:36 - 12/04/2013 Cuma
Yeni Şafak
Konya Buğday Pazarı'nda Güvercin geleneği
Konya Buğday Pazarı'nda Güvercin geleneği

Geçmişi, insanoğlunun ilk tarım faaliyetlerine başladığı 9 bin yıllık Çatalhöyük'e kadar uzanan, Selçuklu'ya başkentlik yapan Konya'da esnaflık, gelenekleriyle birlikte sürdürülüyor.

Selçuklu döneminden başlayarak yakın tarihe kadar kent ticaretinin kalbi, Mevlana yakınlarındaki Bedesten olarak adlandırılan tarihi çarşılarda atıyor. Eski Buğday Pazarı civarındaki esnafın çoğu, bugünlerde Konya Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı restorasyon kapsamında dükkanlarının tadilatlarıyla uğraşıyor.

Kerpiç ve taştan tarihi yapılar bugün eskiyerek, restorasyona ihtiyaç duyar noktaya geldiyse de esnafın güvercinlere duyduğu sevgi, gösterdiği ilgi yüzyıllardır hiç değişmemiş.

Sabah namazını genellikle tarihi Kapu Camisi'nde kılan esnaf, dükkanını erkenden besmele ve dua ile açıyor. Ardından, bereketli bir gün için, kapısına kadar gelen güvercinleri besliyor.

Yeni Çarşı esnafından Harun Kurt, 10 yıldır her gün, güvercinler için büyük bir poşet içinde getirdiği buğdayı, halen otopark olarak kullanılan Tarihi Buğday Pazarı'na döküyor.

Güvercin beslemenin, çocukluğunda büyüklerinden gördüğü bir alışkanlık olduğunu anlatan Kurt, "Sadece ben değil, bölge esnafının hepsi güvercinlere her gün yem verir. Güvercinlere yapılan iyilik sevaptır. Yaklaşık 10 yıldır her gün burada sabah erkenden karınlarını doyururum. Zaten tüm mahlukat karnını doyurmaya uyanmaz mı?" dedi.

11 yıl önce