|

Konyalı yazarların ''Gazze Bildirisi''

Konya''da çıkan beş edebiyat dergisinin şair ve yazarları Gazze için bir bildiri yayımladı.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 22/07/2014 Salı
Güncelleme: 09:52 - 22/07/2014 Salı
Yeni Şafak
Konyalı yazarların ''Gazze Bildirisi''
Konyalı yazarların ''Gazze Bildirisi''

İsrail''in Gazze'ye yönelik saldırılarına Türkiye ve bazı dünya ülkelerinden kınama mesajları yayımlanırken bir tepki de edebiyat dergilerinden geldi. Konya''da yayın hayatını sürdüren beş edebiyat dergisinin yazarları bir bildiriyle tepkilerini dile getirdi.

Edebiyat dergilerinden Gazze duyarlılığı

''Filistin ve Gazze''de olanları acı içinde izliyoruz. Tüm dünyaya ve özellikle eli kalem tutan yazar, şair ve gazetecilere mazlumlara karşı sorumluluklarını hatırlatıyoruz. Yoksa bunun hesabını nasıl vereceğiz?'' diyen Mahalle Mektebi, Sosyoloji Divanı, Kundak, Müebbet Edebiyat ve Beyaz Bulut dergileri yazarları adına yazılı bir basın açıklaması yapan Ulvi Kubilay Dündar, üzerlerindeki yazar sorumluluğu adına böyle bir bildiriyi kaleme aldıklarını söyledi.

''Bunun hesabını nasıl vereceğiz?''

Konya''da çıkan beş edebiyat dergisi şair ve yazarları olarak, Gazze halkına destek, İsrail''i tel''in amaçlı bir bildiri kaleme aldıklarını ifade eden Dündar, Filistinli şair Mahmut Derviş'in ''Bir şiir, ne kadar güçlü olursa olsun asla bir savaş uçağını düşüremez ama bir pilotun düşüncelerini etkileyebilir'' mısralarını hatırlattı.

''Konya''da çıkan edebiyat dergileri olarak Filistin ve Gazze''de olanları acı içinde izliyoruz. Düzenli bir ordunun masum insanları sistematik bir biçimde hunharca katledişi esnasında, hayatımızın rutin işlerini yapma devam ediyor oluşumuz bize inanılmaz ve korkunç geliyor. Çocuklar, kadınlar, yaşlılar ve Filistinli Müslümanlar paramparça olurken bizim burada ''Sahur yapıyor, iftar yapıyor, namaz kılıyor, maç izliyor, sohbet ediyor, gülüyor, alışveriş yapıyor oluşumuz; yapabiliyor oluşumuz, esneyebiliyor, düşünebiliyor, bekleyebiliyor oluşumuz, bizce gerçeküstü bir filmden daha gerçeküstü bir şeydir. En azından şaşkınlığımızı kamuoyu ile paylaşmak, tarihe kayıt düşmek istiyoruz. Çocuk, genç, kadın, yaşlı demeden katleden İsrail''i kınıyor; lanetliyor ve yok sayıyoruz. Tüm dünyaya ve özellikle eli kalem tutan yazar, şair ve gazetecilere mazlumlara karşı sorumluluklarını hatırlatıyoruz. Yoksa bunun hesabını nasıl vereceğiz?''


10 yıl önce