|

Kurumuş yapraklar üzerinde hat sanatı

Samsunlu inşaat mühendisi Murat Şenel, tropik bölgelerde yetişen kauçuk ağacının yapraklarını kurutarak hat sanatı için kullanıyor. Samsun'da açtığı sergi ile dikkati çeken Şenel yaptığı açıklamada, 1996 yılından itibaren hobi olarak hat sanatıyla uğraşmaya başladığını söyledi.

Aa
00:00 - 12/07/2014 Cumartesi
Güncelleme: 16:38 - 12/07/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Kurumuş yapraklar üzerinde hat sanatı
Kurumuş yapraklar üzerinde hat sanatı

Hat sanatı için farklı kağıtlar denediğini ancak istediği sonuca ulaşamayınca kauçuk yapraklarını kullanmaya karar verdiğini anlatan Şenel, "Tropik bölgelerde yetişen kauçuk ağaçlarının yapraklarını 1 yılda kurutup hat ile üzerine ayetler ve hadisler yazdım. Başarıya ulaşınca yaprak kullanmaya devam ettim" dedi.

Hat sanatında 16 yıldır kurumuş kauçuk yapraklarını kullandığını söyleyen Şenel, yaprakları 6 ay ile 1 yıl arasında kuruttuğunu ve hattın büyüklüğüne göre yapraklar üzerinde yaptığı çalışmanın da süresinin uzadığını belirtti.

Şenel, "Bir eserin tamamlanması 15 ayı alıyor. Yaprağın benim ve insan hayatı için önemli yeri var. Tabiat yaprakların açmasıyla ilkbaharda canlanır, yine yaprakların dökülmesiyle sonbaharda kapanır. Bu döngü böyle devam eder. Benim gözümde de insan hayatı bu şekildedir. Benim için önemli bir materyal oldu yapraklar" diye konuştu.

Türkiye'de hat sanatını yaprak üzerine uygulayan 6 kişinin daha bulunduğunu belirten Şenel, "Bu sanatla uğraşan çok az sanatçı var. Birçok Avrupa ülkesinde ve Orta D çeşitli sergiler açtım. Türkiye'de geçen yıl İstanbul'da ve ilk kez kendi memleketimde sergi açmak da beni çok mutlu etti" diye belirtti.

Çalışmalarına özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Arabistan ve Avrupa ülkelerinden talepler geldiğini ifade eden Şenel, Türkiye'den az talepte bulunulmasının kendisini üzdüğünü sözlerine ekledi

10 yıl önce