|

Kuşatıcı kimliğe sahip bir edebiyatçı

Edebiyatçı Ali Haydar Haksal için düzenlenen saygı gecesinde katılan Cemal Şakar, 'Yedi İklim Dergisi ve hayat içindeki tutumu, ağabeyliğine şahadet etmemiz için yeterlidir' diye konuştu

İSTİHBARAT SERVİSİ/ İSTANBUL
00:00 - 11/04/2012 Çarşamba
Güncelleme: 03:17 - 11/04/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Kuşatıcı kimliğe sahip bir edebiyatçı
Kuşatıcı kimliğe sahip bir edebiyatçı

Kurucuları arasında bulunduğu Yedi İklim Dergisi'nin 25 yıldır çıkmasında büyük emeği bulunan ve aynı zamanda öykü, roman, düzyazı türündeki yazılarıyla Türk Edebiyatına önemli katkıları olan Ali Haydar Haksal için saygı gecesi düzenlendi. Üsküdar Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'nince düzenlenen geceye Arif Ay, İsmail Kıllıoğlu, Yüksel Kanar, Osman Bayraktar, Cemal Şakar, Selvigül Kandoğmuş Şahin ve Zafer Acar konuşmacı olarak katıldı. Arif Ay, Haksal'ın velud bir kalem olduğunu belirterek, son zamanlarda yazdığı şiirleri yayınlamasını 'Ben bunu biraz şairlerin kulağını çekmek olarak görüyorum' diyerek yorumladı. Prof. Dr. İsmail Kıllıoğlu da Haksal'ın öykü tarzı ve tekniğini anlattı. Kıllıoğlu, 'Haksal'ın hikayeleri şiir duyarlılığını hatırlatıyor, Sesim Bana Yetmiyor, Rüya İçinde Rüya, Kuşkonmazla Konuşan Adam kitapları daha çok şiir kitabına uygun düşecek isimler gibi gözüküyor' dedi. Yüksel Kanar ise Ali Haydar Haksal'ın yazılarında geçen oryantalistler üzerinde durdu. 'Doğu Büyüsü Ah Kudüs Kitabında eserlerine şu ya da bu şekilde İslam etkisi sızmış yazarların bütün kitaplarını okuyarak bu etkilerin mahiyetini ortaya koyuyor' dedi. Osman Bayraktar da hikaye ve romanlarındaki dini görünüm üzerinde durdu.

AĞABEYLİĞİNİ VE ÖYKÜCÜLÜĞÜNÜ UNUTMAYACAĞIZ

Gecede konşan öykücü Selvigül K. Şahin yazmaya Haksal sayesinde başladığını belirterek, 'Mütevazı ve kuşatıcı kimliği, amatör ruha verdiği güçlü destek, bugünün birçok güçlü kalemini ortaya çıkarmıştır' diyerek genç kalemlere verdiği desteğe vurgu yaptı. Zafer Acar'ın Yedi İklim'in bir okl olma özelliği taşıdığını vurguladığı gecede Cemal Şakar yazarı bir ağabey olarak anlattı: Ali Haydar Haksal'dan iki imge kalıyor bana; ağabeyliği ve öykücülüğü. İki şey Haksal'ın ağabey olduğuna şahadet etmemiz için yeterlidir. Birisi Yedi İklim Dergisi, biri de hayat içindeki tutumudur. Geceye Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara yazar Atasoy Müftüoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.



12 yıl önce