|

Mahmut Avcı, iki yeni şiir kitabı çıkardı

Şiir severler haftaya iki yeni şiir kitabının yayınlanması ile başladılar. Şiirleri Bir Nokta Edebiyat Dergisi''nden takip edilen Mahmut Avcı 2008''de yayınlanan ilk şiir kitabı Düğüm Cambazı''nın ardından iki şiir kitabıyla okuyucusuna merhaba dedi. Kitaplar Bir Nokta Kitaplığı''ndan yayınlandı.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 14/04/2014 Pazartesi
Güncelleme: 15:35 - 14/04/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Mahmut Avcı, iki yeni şiir kitabı çıkardı
Mahmut Avcı, iki yeni şiir kitabı çıkardı

Kitaplardan ilki Kuş Sesi Ürkek, lirik şiirlerin yer aldığı sevgili ile konuşma, söylenme, dertleşme biçiminde kendini gösteriyor. Şair kitabında uyanışını, dirilişini sevgili üzerinde hayata geçiriyor. Avcı''nın şiirlerinde dikkat çeken özelliklerden biri şairce söylemlerin ötesinde yalın ve kesin söylemlerle konuşan bir şiir olması.

Tamamlanmamış şiirler olarak karşımıza çıkan şiirlerin neredeyse tamamında inancın temel alındığını görmek mümkün. Avcı''nın şiirlerinde çatışmacı mısralar yerine, hikmetle örülmüş geleneksel bir algının izdüşümleri seçilmekte.

Siyasi Lirizm Olur mu?

Diğer şiir kitabı Gül Devrimi ise siyasi lirizmin ilk ve önemli örneklerinden kabul ediliyor. Avcı, toplumsal ve lirik şiirler olarak iki kitap halinde şiirlerini yayınlamış olsa da iki kitap tümden bir birine sırtını dönmüş değil.

Toplumsal şiirler içeren Gül Devrimi serbest toplumsal duyarlılıklar ve ülküsel pencereler aralıyor okuyucuya. Tüm bu pencereler aralanırken sevgili şairin yanında, sevgilinin ağzı ve silah şairin ana cephanesi olarak karşımıza çıkıyor. Şiirlerin bütününde ne şair sevgilisi olmadan vardır, ne de sevgili onsuz vardır. Şairin yaşadığı dünyada şair ve sevgilisi iyi şeylerin memurudurlar. Her şeyden mesuldürler. Gül Devrimi lirik bir duyarlılıkla yazılmışsa da muhtevası epik olan tarafını kuvvetlendiriyor.

Mahmut Avcı Kimdir?

1982 yılında Kars / Arpaçay''da doğdu. İlköğretimi parasız yatılı okudu. Gazi Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü''nden 2006 yılında mezun oldu. Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü''nde yüksek lisans yaparken, tez teslimi yapmayarak okulla ilişkisini kesti. İlk kitabı ''Düğüm Cambazı'' adıyla 2008 yılında yayınlandı. Ertelenmiş ikinci kitabı ''Kuş Sesi Ürkek'' ve toplumsal şiirlerin yer aldığı ''Gül Devrimi'' isimli kitabı aynı zamanda yayınlanmaktadır. Evvel de ses olan şiiri görüntüye yaklaştırırken, görüntü olan sinemayı şiire dahil etmenin mesaisi içinde...


10 yıl önce