|

Medine Müdafaası sahnelere taşınıyor

Doğu Yakası Sanat ve Efor Prodüksiyon, “Medine Müdafaası/ Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa” adlı yeni oyunuyla tiyatro severleri unutulmaya yüz tutmuş tarihi bir gerçekliği tüm heyecanıyla hatırlamaya davet ediyor

00:00 - 30/03/2012 الجمعة
Güncelleme: 22:58 - 29/03/2012 الخميس
Yeni Şafak
Medine Müdafaası sahnelere taşınıyor
Medine Müdafaası sahnelere taşınıyor

Doğu Yakası Sanat ve Efor Prodüksiyon'un ortak yapımı olan “Medine Müdafaası Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa” tiyatro oyunu seyircisiyle buluşuyor. 5-19 Nisan ta-rihlerinde saat 20.30'da Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde, 8-15-22 ve 29 Nisan tarihlerinde saat 15.00'da Yenibosna Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi'nde sahne alacak olan oyun izleyiciden büyük ilgi göreceğe benziyor.

Menan Cinleri'nin yapımcısı tarafından üzerinde 2 yıl çalışılan oyunda geniş bir kadro ve yetkin isimler yer alıyor. Oyunun senaryosu F. Eren Dinler ve Y. Emre Obut tarafından kaleme alındı. Sanatın birçok dalında faaliyet gerçekleştirmeyi hedefleyen Doğu Yakası, misyon olarak Doğu medeniyetinin zenginliğini sanatın diliyle yeniden yorumlamak ve insanlığın en kadim gerçekliklerinden biri olan 'Doğu'nun ilhamıyla hikayeleri sahnelere taşıyor.

Tarih dizisi-1 başlığında sergilenecek olan Medine Müdafaası oyunuyla tüm tiyatro severleri unutulmaya yüz tutmuş tarihi bir gerçekliği tüm heyecanıyla yeniden hatırlamaya davet ediyor…

Oyunun yönetmenliğini Devlet Tiyatroları'nda 40'a yakın oyun yöneten Zafer Kaya Okay yapıyor. Oyunun müzikleri ise daha önce Aşk-ı Hürrem, 1453-Sultanlar Aşkına, Efsaneler, Kuvayi Milliye Destanı gibi albümleriyle tanıdığımız Can Atilla imzasını taşıyor.

YUSUF İLE ZÜLEYHA YAKINDA

İlerleyen yıllarda Doğu metinlerini sahnelemek üzere New York'ta sahne kurmayı da amaçlayan Doğu Yakası Sanat ekibinin bir sonraki oyun projesi ise Yusuf ile Züleyha kıssası olacak.

Tiyatronun bu sezon sahneye koyduğu Medine Müdafaası isimli oyunun konusu kısaca şöyle: Osmanlı askerleri, 1. Dünya Savaşı devam ederken Hicaz cephesinde kahramanca savaşmaktadır. Fahreddin Paşa komutasındaki Osmanlı askerleri Kutsal Medine'yi korumak için çölün kavurucu sıcaklığına ve yiyecek sıkıntısına rağmen Medine'yi İngilizlere karşı savunmaktan vazgeçmezler. Fahreddin Paşa, Hz. Muhammed'in kutsal emanetlerini İstanbul'a gönderir ve askerlerine şöyle der: Ya Rasulullah, biz seni bırakmayız!.. Medine Kalesi Osmanlı'nın savunduğu son kaledir.

٪d سنوات قبل