|

Mehmed Âkif'in şiir külliyatı yeniden doğuyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü, İstiklâl Şairi Mehmed Âkif Ersoy''un Safahat Külliyatı hakkında bir panel düzenliyor.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 9/04/2014 Çarşamba
Güncelleme: 11:54 - 9/04/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Mehmed Âkif'in şiir külliyatı yeniden doğuyor
Mehmed Âkif'in şiir külliyatı yeniden doğuyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü, edebiyatımıza ve kültürel hayatımıza katkı sunan yazarlarımızı ve eserlerini konuşmaya devam ediyor.

İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi''nde 12 Nisan Cumartesi günü 15.00''da düzenlenecek etkinlikte, İstiklâl Şairi Mehmed Âkif Ersoy''un edebi hayatının ele alınacağı bir panelle Safahat Külliyatı anlatılacak.

Moderatörlüğünü Şair ve Yazar Özcan Ünlü''nün yapacağı panele, Marmara Üniversitesi Türk İslâm Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Uzun, Kültür Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsa Kocakaplan ve Hüseyin Tekcan katılarak, Safahat Külliyatı ve külliyatın yakın geçmişimizdeki izleriyle ilgili tebliğlerini sunacaklar.

Programın sonunda, ''Safahat Çalışmaları Mecma'ı'', ''Safahat İçin Şiir Bulma Kılavuzu'' ve ''Mehmed Âkif Ersoy''un Hayatı, Fikirleri, Hakkında Yazılanlar'' adlı kitaplar ve interaktif Safahat cd''si katılımcılara ücretsiz olarak dağıtılacak.

Hayatın değişik yüzleri Safahat''te vücut buluyor

Mehmed Âkif Ersoy''un yazmış olduğu Safahat, Türkiye''de en fazla okunan şiir ve fikir kitapları arasında bulunuyor. Safahat içersindeki şiirler, dönemin sosyal sorunlarını, tarihi ve dini konularını içeriyor. Şairin 1911 yılında ilk şiir kitabı yayımlandığında ''Safahat'' adını taşıdı. Şairin daha sonra yayınladığı diğer kitaplar ''ikinci kitap'', ''üçüncü kitap'' olarak adlandırıldı ve kendilerine ait alt başlıklar taşıdılar. Kelime olarak ''Hayatın değişik yüzleri, görünümleri'' anlamına gelen Safahat, yedi kitabın da ortak adı oldu. Safahat adı altında bir araya gelmiş kitapların alt başlıkları sırasıyla şunlardır: Safahat (1911), Süleymaniye Kürsüsünde (1912), Hakkın Sesleri (1913), Fatih Kürsüsünde (1914), Hatıralar (1917), Asım (1924), Gölgeler (1933).


10 yıl önce