|

Mehmet Akif TYB'de anıldı

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ve Evrensel Hafızlar Derneği (EHAD), Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 76. yılı dolayısıyla anma töreni düzenledi.

Aa
00:00 - 27/12/2012 jeudi
Güncelleme: 12:43 - 27/12/2012 jeudi
Yeni Şafak
Mehmet Akif TYB'de anıldı
Mehmet Akif TYB'de anıldı

Tacettin Dergahı'nda düzenlenen ve Kur'an tilaveti ile başlayan anma törenine TBMM İdare Amiri ve AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkan Yardımcısı Nazif Öztürk, Kamu Denetçisi Mehmet Elkatmış, Ankara Vali Yardımcısı Hamza Duygun, TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, EHAD Genel Başkanı Abdulkadir Sağlam katıldı.

TYB Vakfı Mehmet Akif Araştırmaları Merkezi Başkanı Mehmet Doğan, törende yaptığı konuşmada, Mehmet Akif'in yaşadığı süre boyunca büyük bir tevazu örneği gösterdiğini dile getirdi. Balkan Savaşları'nda yaşanan acıların Akif'in yazdıkları olmasa unutulacağını dile getiren Doğan, ''Mehmet Akif bilmiyoruz o zaman bu hislerini kimlerle paylaştı ama yazdı bize emanet olarak bıraktı. Bugün Balkan Harbi'ni unutmamalıyız. Başka acılar, daha dehşet verici acılar yaşamamak için buna ihtiyacımız var'' dedi.

Birliğin beraberliğin ne anlama geldiğini Mehmet Akif'in anlattığını ifade eden Doğan, şunları söyledi:

''Mehmet Akif ırk, kavim kaydının üstüne çıkmış, büyük bir milletin ferdi olmayı seçmiş ve hayatını buna göre tanzim etmişti. Onun eserinde bunu görüyoruz, o yaşarken bize hizmet etti. Bizler bu memlekette konuşmanın zor olduğu zamanlarda Mehmet Akif diliyle konuşmayı seçtik. Mehmet Akif'in şiirleriyle dirilmeyi seçtik ve hala bugün yine gerektiğinde Mehmet Akif'in şiirlerini okuyarak sözümüzü kuvvetlendirmeye çalışıyoruz. Mehmet Akif vefatından sonra bu millete belki de sağlığında olduğundan daha fazla hizmet etti ve hizmet etmeye devam ediyor.''  

Tacettin Dergahı'nın 1974 yılında müze olarak açıldığını ve Akif'in özel eşyalarından bazılarının getirildiğini ancak restorasyon sırasında Akif'e ait eşyaların Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gittiğini belirten Mehmet Doğan, ''Bizim şimdi Kültür Bakanı'ndan talebimiz bu müzeye ait olan Mehmet Akif evine Tacettin Dergahı'na ait olan o malzemeleri aynı şekilde iade etmesidir. Mehmet Akif'e saygının bunu bir gereği olarak görüyoruz'' diye konuştu.

EHAD Genel Başkanı Abdulkadir Sağlam ise Akif'in aynı zamanda hafız ve Kur'an mütercimi olduğunu dile getirerek, Akif'in ölüm yılı dolayısıyla ''Hafız Mehmet Akif'in Kur'an Anlayışı'' adı altında şiir ve kompozisyon yarışması düzenlediklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından çeşitli okullardan gelen öğrenciler İstiklal Marşı'nı okudu. Okunan Kur'an-ı Kerim ve yapılan duanın ardından Esnaf ve Sanatkarlar Derneği de salep ve pilav ikram etti.

il y a 11 ans