|

"Miro'ya Açılan Heykelli Yol" sergisi açıldı

2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü'ne layık görülen Baksı Müzesi, ödülün ardından yeni döneme "Miro'ya Açılan Heykelli Yol" sergisi ile sanatseverlere kapılarını açtı.

Aa
00:00 - 14/06/2014 السبت
Güncelleme: 15:41 - 14/06/2014 السبت
Yeni Şafak
"Miro'ya Açılan Heykelli Yol" sergisi açıldı
"Miro'ya Açılan Heykelli Yol" sergisi açıldı

Baksı Müzesi'nde gerçekleştirilen sergi açılışına Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer, İl Genel Meclis Başkanı Yusuf Elçi, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, Bayburt Bilim Eğitim ve Kültür Derneği (BEKDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mete Emir ile sanatçılar ve vatandaşlar katıldı.

Geleneksel sanatla çağdaş sanatı aynı zeminde buluşturma hedefi ile 2010 yılında Bayburt'a 45 kilometre mesafedeki Bayraktar (Baksı) köyünde kurulan Baksı Müzesi, kurulduğu günden itibaren her yıl farklı bir tema ile sanatseverlere kapılarını açıyor.

2014 Yılı Avrupa Konseyi Müze Ödülü'nün sembolü olan Joan Miro'nun "Femme aux Beaux Seins" adlı bronz heykeli, yeni dönem sergisine de ilham kaynağı oldu. Açılışı bugün yapılan ve Nisan 2015 tarihine kadar gezilebilecek olan "Miro'ya Açılan Heykelli Yol" sergisi, bu ödülü merkeze alarak hazırlandı.

Baksı Müzesi'nin kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, serginin bir ön izleme sergisi olduğunu belirterek, "Ön izlemeyi üç defa yapacağız. Eylül ayı içerisinde burada büyük bir konserle açılış yapacağız. 1 Aralık 2014 sonrası müzecileri ve küratörleri, bir süre sonra da sponsorları getireceğiz" dedi.

Müzeyi her geçen gün kitleselleştirmek istediklerini ifade enen Koçan, "Biliyorsunuz biz aynı zamanda çocuk şenliğini yaptık. Şimdi köyde Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) destekli bir projemiz var. Bu projeyi köyde yapıyoruz. Orada 10 evi turizme kazandırmaya çalışıyoruz. Oradaki konağı dönüştürüyoruz, restore ediyoruz. Turizmle ilgili çalışmalar yapacağız. Önümüzdeki yıl için Dünya Müzeciler Birliği'nin burada bir kongre yapma talebi var, onu yapacağız. Daha sonra önümüzdeki yılın sergileri başlayacak ve uluslararası projeler dönemine giriyoruz. Bu projeleri gerçekleştireceğiz. Bir de Bayburt merkezde kadın istihdamını başlatıyoruz. Bunun hedefi 200 kişilik bir istihdamdır. Şu günlerde 20 kişi ile başlayacağız. Genel olarak bir uluslararasılaşmak, turizm sektöründe çoğalmak ve rutin faaliyetleri de daha kurumsallaştırmak gibi bir adım atacağız" diye konuştu.

"Yöre kültürünü tanıtmaktadır"

Bayburt Valisi Ünlüer ise Baksı Müzesi'nin Bayburt'un tanıtımı konusunda önemli bir destek sağladığını dile getirerek, "Bunun ilk numunelerini de görüyoruz. 2014 yılında Avrupa Müze Ödülü'nü kazanması hem ülke çapında hem de dünya çapında ilimizi tanıtmıştır. Bölgemize büyük bir turizm katkısı sağlamaktadır. Yöremizde özellikle hanım kardeşlerimizin de çalışmasına destek olmaktadır. Yöre kültürünü tanıtmaktadır, yöreye istihdam sağlamaktadır. Ülkemizde de Bayburt'un adını duyurmaktadır. Bundan da büyük bir mutluluk duyuyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Vali Ünlüer ile Koçan, sergilenen eserleri tek tek incelerken, sanatçılar da eserleri hakkında bilgiler verdi.

Baksı Müzesi'ndeki yeni dönem sergisinde, Miro'nun heykelinin yanı sıra Ali Teoman Germaner, Altan Gürman, Burçak Bingöl, Candeğer Furtun, Erdal Duman, Esra Sağlık, Ferit Özşen, Günnur Özsoy, Hüsamettin Koçan, Kemal Tufan, Koray Ariş, Meriç Hızal, Mike Berg, Osman Dinç, Rahmi Aksungur, Remzi Savaş, Sabrina Fresko, Seçkin Pirim, Seyhun Topuz, Serkan Demir, Tansel Çeber, Tuğrul Selçuk, Yunus Tonkuş'un yaptığı eserler sanatseverlerle buluşuyor.

Küratörlüğünü Emre Zeytinoğlu ve Nilüfer Ergin'in üstlendiği serginin danışma kurulunda Elif Gül Triben, Nazlı Gürlek ve Zeynep Öz yer alıyor.

٪d سنوات قبل
default-profile-img