|

'Ney'e talep arttı

Fatih'teki atölyesinde sorularını cevaplayan neyzen Berse, ney üflemeye, lise yıllarında bir arkadaşının vesilesiyle başladığını söyledi.

Aa
00:00 - 9/07/2014 Çarşamba
Güncelleme: 16:14 - 9/07/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
'Ney'e talep arttı
'Ney'e talep arttı

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'ndan mezun olduğunu belirten Berse, "Bu iş mesleğim oldu. Kariyerim boyunca yurt içinde ve dışında mensubu olduğum bir çok müzik grubuna ve solistlere konserlerde eşlik ettim. Halen de kariyerimi bu şekilde konserler vererek devam ettirmekteyim" diye konuştu.

Neyin ilk olarak MÖ 5 binli yıllarda Sümerler zamanında kullanıldığının düşünüldüğünü ifade eden Berse, neyin esas kimliğini Hz. Mevlana döneminde bulduğunu anlattı.

Ney ve neyzenlik tarihinin Mevlana ile başladığını kaydeden Berse, "Hz. Mevlana'nın ve diğer tasavvufi eserlerde de ney insani kamile benzetilerek, ona bir kutsallık atfedilir. Bilinen ilk neyzen de Hz. Mevlana'nın neyzenbaşı Kutbi Nayi Hamza Dede'dir. Ney, yalnız tasavvuf musikisinde kullanılmamıştır. Osmanlı'da askeri müzik hariç diğer Türk musikisinin her dalında ney sazı kullanılmıştır" ifadelerini kullandı.

10 yıl önce