|

O demlerden söyleşmek

Beşir Ayvazoğlu'nun yeni kitabı, divan şairi Sâmî'nin 'Gel söyleşelim cümle geçen demleri cânâ' mısraından ilham alan ismiyle 'muhabbet yüklü' röportajlara davet ediyor

Suavi Kemal Yazgıç
00:00 - 22/04/2012 Pazar
Güncelleme: 23:06 - 21/04/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
O demlerden söyleşmek
O demlerden söyleşmek

Her ne kadar sohbetin yerini tutmasa da röportajı, sohbet kültürüne en yakın modern edebiyat türü olarak görmemiz mümkün. Bir de 'röportajcı' geleneksel kültüre mesai veren Beşir Ayvazoğlu gibi bir yazarsa bu metinlerin lezzetini tahmin edebilirsiniz sanırım. Ayvazoğlu'nun Timaş Yayınları arasından çıkan 'Gel Söyleşelim' isimli yeni kitabı muhabbet yüklü röportajlarlardan oluşuyor. Kitapta ilk dikkati çeken isimlerden biri Asım Şakir Gören beyefendi. Eşref Edip'in Mehmet Akif Ersoy'la ilgili kitabında geçen bu muhterem zat ile Ayvazoğlu'nun yaptığı röportaj belgesel değerinde. Mehmet Akif Ersoy ile Hafız Asım'ın hatıralarını okuyabileceğimiz röportaj, bize Ersoy'un son günlerinde ona can dostluğu yapan birinin şahitliğine ulaşmamızı sağlıyor.

Zeynep Kerman ve İnci Enginün ile yapılan röportaj ise Ahmet Hamdi Tanpınar'ı merkeze alması bakımından önemli. Tanpınar'a kısa bir süre öğrencilik yapan Enginün ile birlikte onun mektuplarını, günlüklerini yayına hazırlayan Kerman'ın Tanpınar mesaileri, sadece okurlar için değil edebiyat tarihçileri açısından da dikkate değer bir söyleşi.

CANSEVER KİTABI YOLDA

Nuri Arlasez ise bir fotoğrafçı ve koleksiyoner olmanın çok ötesinde değerlendirmemiz gereken 'gönül ve medeniyet adamı.' Paha biçilmez bir yazma kitap, ferman, vakfiye ve levha koleksiyonunu hiçbir ticari kaygı gütmeden derleyen ve İstanbul'un beton binaların işgaline uğramadan önceki hâlini bizzat çektiği yedi bin fotoğrafla belgeleyen Arlasez'in hayatı, kendini bir ideale adamak isteyenlere ilham ve cesaret verebilecek nitelikte. Kitabın bir başka önemli söyleşisi ise sanatta 'geleneği' bir malzeme olarak değil ontolojik bir derinlik olarak gören ressam Erol Akyavaş ile yapılan. Miraçname merkezli gerçekleşen röportaj, 'Bir ömür boyu Miraçname yapabilirim' diyen sanatkârımızı yakından tanımamızı sağlıyor. 'Gel Söyleşelim'in belge değeri taşıyan iki röportajı da Azerbaycan deyince akla ilk gelen isimlerden Bahtiyar Vahapzade ve eserleriyle gönüllerde taht kuran Cengiz Aytmatov'la gerçekleşen röportajlar. Son olarak yazarın, Turgut Cansever ile gerçekleştirdiği röportajların müstakil bir kitap olacağı müjdesini buradan bir kez daha verelim.


Amentü gemisi aşkla yürür

Sanat eleştirmenliğini 'tercüme' bir faaliyetten çıkaran Sezer Tansuğ, aynı zamanda da 'Amentü Gemisi Nasıl Yürüdü?' adlı animasyona imza atmıştı. Beşir Ayvazoğlu'nun 'Amentü Gemisi Nasıl Yürüdü?' sorusuna Tansuğ'un 'Amentü Gemisi her zaman ancak aşkla yürüyor' cevabını verdiğini aktarmadan geçemeyeceğiz. Ayvazoğlu'nun uzun yıllara dayanan araştırmalarının birikimlerini yansıtan yazarlarla yaptığı kültür söyleşileri de çok önemli. Orhan Okay ile edebiyat tarihçiliğini, Suphi Saatçi ile Kerkük'teki kültürel mirası, Erol Üyepazarcı ile Boğaz balıklarını, Cemal Kafadar ile oryantalizmi, Ahmet Güner Sayar ile Sabri Ülgener'i konuşan Ayvazoğlu, okuru, 'erbab'ın cümlelerine ulaştırıyor.




12 yıl önce